Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска микроферма работи, докато не си у дома

БНР Новини
Снимка: www.mikroferma.com

Преди четири години Людмил Егов изобретява единствена по рода си за България машина за покълване на семена. С нея всяко семейство може да отглежда в домашни условия целогодишно здравословна храна – кълнове, поници и дори гъби, на символичната цена от около два лева месечно. Тези храни са доказано здравословни и полезни, най-вече за децата. По всички показатели машината е най-добрата в момента, а и най-евтината, не само в България, но и в света. Идеята, която води Людмил при разработката на микрофермата, е тя да е неангажираща и достъпна за всеки дом:

Снимка

Това е нещо като мини-хидропонна система за дома. Тя е създадена, за да позволи на обикновените хора да произвеждат кълнове сами вкъщи. Слагат се семена и прецизната електроника се грижи да поддържа винаги нужното количество въздух и влага в контейнера. Семената започват да покълват, прорастват и после могат да се ядат. Знае се, че това е много полезна храна. Цялата история започна покрай сина ми. Когато беше на две години и половина му се развалиха зъбите и положението беше безнадеждно. Зъболекарят казваше, че не могат да се оправят. Аз пък реших, че могат, и след като направих проучване, разбрах, че кълновете съдържат много минерали и ензими и че с тяхна помощ тялото може да се реминерализира. Направих тази машина и започнахме да му даваме салати. Той самият много искаше да се храни с тях. За осем месеца кариесите спряха напълно, изчезнаха всякакви петна и дупки по зъбите. Тогава разбрах, че това наистина е чудотворна храна. Зъболекарят каза, че такъв прецедент не е имал преди и в практиката си не е чувал и виждал такова нещо. Но за мен е факт, документирал съм го със снимки. Тогава разбрах, че микроферма трябва да има във всеки дом. Това е важно, особено за децата, защото от една страна, положението със зъбите при тях е катастрофално. Второ, защото това е много евтина храна – човек може да я произвежда буквално за два лева на месец и да има всеки ден на трапезата цяла купа с такива кълнове.

Снимка

Микрофермата е създадена да работи с минимална намеса – електрониката се грижи за всичко, и не е нужно човек да притежава познания от областта на земеделието, за да работи с нея. Тя може да работи около десет дни с едно напълване, тоест човек може спокойно да отиде на почивка, а машината ще работи самостоятелно през това време. Все повече хора са заинтересовани от качеството на хранителните продукти, които потребяват, и осъзнават ползите от природосъобразния начин на живот. Тази тенденция се отразява и на търсенето към микрофермите:

Кръгът от хора, който купува тази машина, е от тези, които са надхвърлили обикновеното здравословно хранене и са разбрали, че няма как да си здрав, купувайки неща, пълни с нитрати, пестициди или пък са ГМО. Всеки рано или късно стига до извода, че трябва да си отглежда храната сам. Който има градина – добре, но за хората в града тази машина е единствената алтернатива да се отглежда храна без химикали в нея. Правили сме доставки към Англия, Германия, Гърция… Засега главно сме изпращали на българи. Машината, веднъж закупена, ще работи минимум поне пет години. Толкова работи все още прототипът. Няма да има нужда от специални консумативи или нещо, което да не може да се намери в чужбина, твърди Егов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25