Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крикор Аракелян майстори ризници за съвременни рицари

БНР Новини
Снимка: личен архив

Той идва от фентъзи свят и като героя си се наименува Астро. Сам прави ризницата си. И осъзнава, че може да измайстори почти всичко от халки.

Крикор Аракелян-Астро създава по-сигурен свят – той изработва доспехи и вярва, че и днес се срещат рицари. Да плете ризници от халки обаче е само едно от хобитата на младия мъж, който избира Пловдив за свой град заради любовта.




СнимкаВсичко започна, когато се занимавах с ЛАРП (Live Role Playing – ролеви игри на живо, които пресъздават най-често фантастичен свят) – разказва Астро. – Тогава си правех броня от кожа, но в един момент ми се прииска да имам метална. Оказа се, че е по-лесно, а и естетически изглежда по-добре, тя да бъде изработена от халки. Така направих първата си ризница. Отне ми повече време, но плетенето ми хареса, затова и продължих да се занимавам – вече не само с ризници, но и с всякакви други изделия от халки.

Когато се запалва по ЛАРП, Крикор Аракелян открива колко креативен може да бъде в изработването на разни неща. Впрочем още като малък той е вещ с лепилото, картона и ножиците. Но казва, че именно на ролевите игри дължи развитото си въображение и умението да вижда материал в почти всичко от заобикалящия го свят.

Ролевите игри на живо приличат на импровизиран театър най-често сред природата. Но той не е за публиката, а за тези, които го играят. Най-често срещаните игри са на фентъзи тематика – всеки участник създава свой герой, като измисля цялата му история и характер и набавя съответния инвентар. Представете си един град, който функционира нормално с всичките му жители. В света на фентъзито има продавачи, търговци, занаятчии, стражи, воини и игрите продължават обикновено цял ден.

Скоро след като клановият герой Астрикол надява истинска ризница, той е изоставен от създателя си. И Астро от живия живот се посвещава на новата си страст да създава причудливи предмети от халки.

СнимкаКолкото неща съм виждал и правил от халки, за още толкова са ми говорили – например в някакъв хотел в Съединените щати имало специални пердета, изплетени от халки. Иначе съм виждал обков с халки около бутилка и чаша. Виждал съм също картини, тъй като стандартната европейска плетка много прилича на бродерия и ако се използват разноцветни халки, може да се наподоби рисунка. Виждал съм дори скулптурки от халки. Много неща могат да се направят – декоративни висулки, кесийки, бижута като гривни, колиета, медальони. А ако се намерят достатъчно леки халки, може да се изработи даже раница. Халката е изключително удобен материал за направата на много неща, твърди Астро.

За да изработи една ризница, му трябват осем хиляди халки и „другарчета с клещи”. Отнема му около месец. Колкото и да е странно, и в днешно време се намират ентусиасти, които с удоволствие надяват близо осемкилограмовите доспехи. Но от какво се пазят – на този въпрос самият Астро няма отговор.

Макар и дипломиран психолог, той предпочита да работи в козметична фирма със стандартното работно време „от 9 до 5”. Когато излиза от офиса, Астро е свободен да се отдаде на хобитата си. А уменията си на психолог прилага в наблюдение над хората – например как по различен начин се отразява на нервната система плетенето с халки. Към разнообразните си занимания е прибавил и направата на наргилета, които използва като повод за приятелска среща, а и те могат да се украсяват с... халки. Ала най-шантавото нещо, което е правил, е да улови сън в капан.

Капаните за сънища най-често имат голям пръстен, в който се оплита нещо като паяжина и в средата се слага мънисто или камъче. А после се доукрасява с по-малки пръстени отново с капанчета, с пера и с други предмети, обяснява той.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07