Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България пее и танцува – от Гергьовден до Петровден

БНР Новини
Снимка: eurochikago.com

Три  големи национални събора тази година ще съчетаят фолклор, бит, традиция, изложения на специални породи животни,  състезания, музейни експозиции. Това са Петият Национален събор на овцевъдите във Велико Търновско, Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ край Смолян и този на Югозапада – „Ирин Пирин“ в Разлог. Целта на организаторите от Фондация „Наследство в бъдещето“ е да утвърдят българщината и приемствеността между поколенията.


Националният събор на овцевъдите в България, свързан със своя патрон Свети Георги,  ще започне на  6 май на поляните край Петропавловския манастир (Централна България). Ще се включат фермери от всички краища на страната, над 2500 участници във фолклорния конкурс, а също и дипломати. На него задължително присъстват представители на различни браншови организации. Тази година те ще са над 30 от Балканите и Европа. Съборът не е традиционен, за разлика от тези в Южна България, но става все по-популярен и миналата година събра около 150 000 посетители.


Фондацията се ангажира и с още едно събитие – фестивалът „Ирин Пирин“ .То ще бъде в партньорство с община Разлог, местността Предела на 17-18-19  юни. Акцентът ще бъде върху бита, традициите  и фолклора на Югозапада.


Месец по-късно, на 15,16 и 17 юли, ще се състои Националният събор „Рожен“. Той беше възстановен от фондацията през 2015 година в сътрудничество с община Смолян. Там ще се проведе и фолклорен конкурс с над 7000 изпълнители на 5 сцени. Ето още подробности за събитието от организатора Владислава Андреева:

Миналата година 4-те сцени не ни стигнаха заради големия брой групи и участници от цяла България. Имахме проблем с достъпа, защото, както знаете, Рожен е високо в планината. За съжаление няма как да направим нови пътища. Опитваме се  да прокараме нови маршрути от Пампорово. Тази година отправяме едно възвание към българите в чужбина и ги каним да се присъединят на Рожен, защото смятаме, че това е едно общобългарско събитие. Целта ни е да привлечем колкото се може повече хора и да ги призовем да дойдат облечени в носии.


Организаторите от  Фондация „Наследство в бъдещето“ и общините Смолян и Чепеларе обещават, че  ще  бъде направен  голям палатков лагер. Ще има и осигурен транспорт от Чепеларе, Смолян и Пампорово. Въпреки нелеката организация всички са позитивно настроени, решени да  продължат да се борят. 

Ние смятаме, че този модел е успешен, интересен,  новаторски и работи. Неслучайно го предлагаме и в чужбина с наши партньорски организации. Тук, на терен видяхме колко са впечатлени хората от това съчетание на бит, традиции, земеделие и скотовъдство. Затова нека дойдат отново на Рожен и всеки да се докосне до духа на Родопите и българските традиции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30