Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Казанлък и Долината на розите се готвят да посрещнат туристи от цял свят

БНР Новини
Снимка: БТА

„Няма по-голям празник от празника на розата”– под това мото всяка година се провежда един от най-красивите, пъстри и жизнерадостни фестивали в цяла България – празникът на Розата. Началото му е поставено преди повече от 100 години в гр. Казанлък. Там всяка първа седмица на юни със специален ритуал започва розобера в Долината на розите, както наричат котловината около Казанлък и Карлово.

СнимкаТова е едно от най-романтичните кътчета на страната ни. Ако отидете там в средата на месец май, пред погледа ви ще се ширнат цветни полета с рози, ще усетите дъха на най-красивото цвете, ще чуете омайните песни на ранобудните розоберачки. Розовата долина, гр. Казанлък и розата са нежните символи на България, вдъхновили нашите народни традиции и творчество. Розовият цвят е вплетен в шевици, пресъздаден в легенди, изразен чрез музика и танци.

СнимкаОт събрания розов цвят в Долината на розите се произвежда прочутото в цял свят българско розово масло, използвано заради благородния си аромат в парфюмерията, а понякога и в медицината. Няма по-скъпо цвете от розата, твърдят жителите на Казанлък и казват, че розовите насаждения са тук от незапомнени времена. Първоначално розоберът бил обикновен поминък за повечето казанлъчани, но с времето се превърнал в уникален празник и ритуал, който днес е съпътстван с много музика и танци. Цветовете се берат ръчно, започва се в тъмни зори, а розовият цвят трябва да остане свеж, за да може ароматът да се запази и по-късно да се извлече в розовите дестилерии.

Розоберът в Казанлък събира гости и туристи от цял свят. Една от най-големите атракции по време на Фестивала на уханното цвете е варенето на гюлова ракия. Пресъздават се автентични и традиционни ритуали, приготвят се типични за този край ястия, например пита с розово сладко, локум и баница. Кулминацията на тържествата е карнавалът, който протича всяка първа неделя на юни. В него участват не само кукери, но и фолклорни ансамбли, мажоретки, рокери и много самодейци от други области.

СнимкаОт години насам Казанлък се оказва тесен за многобройните гости, дошли за пролетния фестивал. Още от месец февруари са продадени повечето билети за празничното шествие, което е предвидено за първата неделя на юни – казва Сребра Касева, представител на община Казанлък. – Карнавалното шествие е дълбока традиция, която се е затвърдила през годините, но всеки път ние гледаме да добавяме нещо ново и да е различно от предишните. В шествието се включват представители на детските градини, училищата и читалищата в Казанлък както и всички организации на територията на града. Те сами си изграждат творческа композиция, облекла и програма, с която дефилират по време на карнавалното шествие. Сред участниците са и гости от побратимените градове. В рамките на три дни на открита сцена в града се провежда и Международен фолклорен фестивал, с гости от съседните Балкански държави. Участниците в него също се вливат в празничното дефиле, което събира над 3 хил. души, а зрителите миналата година бяха над 70 хил. Пътят, който извървяват, е около 5-6 километра.Според мен това е най-мащабното шествие, което се организира в страната ни. То започва от самото начало на града, преминава по главния булевард и стига почти до другия край на Казанлък. До миналата година спокойно можех да кажа, че туристите ни са основно от Япония, Китай и съседни държави, но присъствайки на розоберите през 2015 г., се уверих, че ни посещават много гости от Италия, Германия, Русия, Гърция. Туристите ни са от цял свят и това е повод за гордост и още по-голямо старание при работата ни върху организацията. За нас е голяма отговорност, че сме в Розовата долина и правим това представително за туризма в България събитие.

Снимки: БТА и БГНЕС





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50