Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Народната музика не е за прости хора“ – спомен за Йовчо Караиванов

През 2016 г. отбелязваме 90-годишнината от рождението на Йовчо Караиванов. Именит  певец, признат за епоха във фолклорната ни култура, той съчетава природен талант, великолепен лиричен глас и вроден вкус и взискателност към чистия тракийски стил. Всяко свое изпълнение на сцена или пред микрофон той превръщаше  в свещенодействие пред олтара в безсмъртния храм на народната музика – според собствените му думи. Народната музика не е за прости хора. Не можеш да я разбереш, докато не я обикнеш – казваше още той.

По пътя на музиката прочутият певец върви още в ранните си години в родното село Селиминово, Сливенско. Роден е в семейство, където винаги се пеело и свирило. Никога не забравя думите на майка си: Каквито и кахъри да имате, още по-голяма китка си накичете, пейте и не се бойте от нищо. Тя, мъката, бяга от песента. По-късно, натрупал опит и познания, Йовчо споделя: Сам трябва да стигнеш до своя начин на поднасяне на песента. При мене не може да се отделят текст, мелодия и глас. Държа на оригиналния текст, но безусловно търся и хубавата мелодия. Два-три красиви тона може да ме впечатлят, но не се наемам с песен, ако текстът не е хубав. Не случайно слушателите му се обръщат към него с молба не да изпее, а да „каже песен”.

В известен период от време известният певец е и редактор в БНР, отговарящ за чистотата на музикалните диалекти при песните, които предстои да бъдат записани. В своите търсения той често се е допитвал до фолклористи от БАН, интересувал се е от историите около създаването на народните образци. Такива са и заветите, които остави на своите ученици в НУФИ „Филип Кутев“– гр. Котел, а и тракийските му последователи с успешна кариера – известните певци Красимир Станев, Данислав Кехайов, Бинка Добрева и други. Йовчо Караиванов бе издигнал в култ стиловата достоверност на тракийската песен. Повече от 250 са записите на тракийските му образци. И на селската сцена, и на концертния подиум у нас и по света, той бе еднакво блестящ солист.

Въпреки юридическото си образование, Йовчо Караиванов се посвещава изцяло на тракийската народна песен, превръщайки я в мисия на живота си. Виждайки в младежа един успешен бъдещ адвокат, професорите в университета го упрекват за музикалните му увлечения. У него обаче надделява любовта към родния фолклор и желанието да радва хората с изкуството си.

Йовчо Караиванов е от народните певци, отворени към различните музикални жанрове и изкуства. Известни са неговите пристрастия към операта, театъра, литературата. За изключителното му певческо майсторство акад. Николай Кауфман възкликва: Йовчо Караиванов е едно щастливо явление в нашия музикален живот! И едно от най–високите постижения на българската народна певческа школа. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30