Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награди за образование, дарителство и бизнес показват достойните българи

БНР Новини

Евлогий и Христо Георгиеви, най-богатите хора на Балканите в края на XIX век, са и най-големите дарители в историята на България. С техни средства се създават Софийският университет „Св. Климент Охридски”, най-старото и най-голямо висше училище в България, няколко болници, завещават парични средства за просвета и издържат студенти в чужбина… Евлогий Георгиев подарява на родния си град Карлово построената с негови средства текстилна фабрика, като приходите от нея предвижда да се предоставят на училищното настоятелство. Освен това действията на двамата братя подтикват и други родолюбци, живеещи извън България, към дарения.

За строежа на първия университет в България, Евлогий и Христо Георгиев завещават 6 млн. златни лева, чиято равностойност е 18 тона злато.

С учредените на тяхно име награди ще се удостоят достойни личности – българи, които с живота, делата и примера си вървят по техния път в областите образование, дарителство и бизнес, на които братята са посветили целия си живот. Христо Тучев – председател на организационния комитет на наградите „Евлогий и Христо Георгиеви”, мотивира нуждата от подобни инициативи така:

Струва си да се говори за тези неща. Да се измести фокусът от злободневното към едни по-сериозни стойности, които биха дали резултат за просперитета на нашата нация. Най-сложното в процеса на номинирането всъщност е тези хора да се съгласят, защото, както казаха всички, а някои дори се отказаха, „Всичко, което правим, не го правим за награда, не искаме награда за него”. Това са възвишени хора в идеала и ценностите си. Това са хора, надраснали всякаква суета. Притесняват се дори, когато само се говори за тях.

Снимка

СнимкаЛесно ли се намират в днешно време българи, чиито дела биха могли да се сравнят с тези на братята Георгиеви?

Не е лесно, но въпреки това такива хора има, а ние, обществото, не сме сетивни, не ги виждаме, усещаме, пропускаме добрите дела, които те вършат. Отдаваме прекомерно внимание на маловажни неща и пропускаме делата на велики хора, които живеят сред нас днес. И това са нашите номинирани. В категория „Образование”: проф. Минко Балкански, който е един от най-изтъкнатите физици в света, Кавалер на Ордена на Почетния легион, има Орден Стара планина I степен, преподавател в 34 университета, почетен професор на Сорбоната, основател на Академията на науките на Индия. Това е човекът, който основа фондация „Миню Балкански” в България, благодарение на която лауреати от международни състезания по математика, информатика и физика биват промотирани в най-престижното френско училище Ecole Normale Supérieure и се превръщат в учени. Друг номиниран е проф. Григор Горчев, който основа роботизираната хирургия у нас и създаде учебен център в България, за да се превърне тя във водеща сила. Номиниран е и проф. Христо Глушков, изследовател на живота и делото на братя Георгиеви. В област „Дарителство”: Иван Станчов, дипломат, меценат, човек, който дари семейното си имущество, за да основе „Карин дом” във Варна – център за грижи за деца. Иван Анев е най-големият дарител на БЧК. Обществото не го познава, но това е човек, който дари семейното си имущество и наследството на жена си, възлизащо на над половин милион лева, на девет болници, за да се закупи животоспасяващо оборудване. Номинирани са и семейство Желеви от Добрич – Софка и Жельо Желеви, чиято дъщеря загина при инцидента във влака София-Кардам в Червен бряг през 2008 г. Те дариха цялата кръвнина за Софийския университет, училищата и детските градини, в които е учила дъщеря им. В област „Бизнес”: Христо Тенчев и Светлин Наков – хората, които създадоха Софтуерния университет, през който са минали 22 000 души, които захранват българската софтуерна индустрия. Те създадоха един нов бизнес модел в университетското преподаване. Васил Терзиев е един от основателите на най-успешната българска компания, която беше продадена за 260 млн. долара миналата година и сега се развива бурно напред. Всички тези хора са пример, за който ние трябва да знаем, усещаме, виждаме и следваме.

Цитат на Евлогий Георгиев

Церемонията по връчването на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще се състои на 24 май в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 18 часа, параден вход.

Всички, които се интересуват от вдъхновяващата история на братята Евлогий и Христо Георгиеви, могат да изтеглят електронен вариант на книгата „Евлогий и Христо Георгиеви – живот и дейност” напълно безплатно на адрес: http://bit.ly/1rhLlSQ, както и аудио версията на адрес: http://bit.ly/20XAg5y.

Снимките са предоставени от организаторите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38