Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Стоичков донесе футболни емоции и радост за България с „50 години номер 8“

БНР Новини

На 20 май 1992 година на стадион "Уембли" за първи път във футболната история българин вдига Купата на европейските шампиони. Това е Христо Стоичков в състава на „Барселона“ с треньор Йохан Кройф. Точно 24 години след тази паметна дата легендарният български нападател отново зарадва всички свои почитатели и им донесе много футболни емоции. Със зрелищен футболен спектакъл Стоичков отпразнува своя юбилей пред пълните трибуни на националния стадион "Васил Левски" в София и сред много свои приятели и звезди на световния футбол.

Под аплодисментите на 40 000 души отборът на Камата се изправи срещу този на световните звезди, а зрелищният двубой завърши при резултат 4:1 за отбора на Стоичков. В него играха обичани играчи като Чики Бегиристайн, Георге Попеску, Антонио Бенариво, Емил Костадинов, Гойкоечея, Йордан Лечков, Димитър Бербатов, Георге Хаджи, Мартин Петров, Красимир Балъков и други. Отборът на звездите включваше легенди като Хорхе Кампос, Венсан Кандела, Паоло Малдини, Мауро Каморанези, Жан-Пиер Папен, Карлос Валдерама, Людовик Жули, Иван Саморано, Деметрио Албертини и много други големи, дошли в София, за да покажат уважението си към Христо Стоичков и българските футболни фенове.

Нападателят с номер 8, известен със своя безпощаден стил на игра и горещ темперамент, не сдържа сълзите си преди началото на мача, когато целият стадион отдаде почит и си спомни за големия български защитник и съотборник на Стоичков - Трифон Иванов. В 14-ата минута на мача сълзите отново бяха по лицата на футболисти и публика, които почетоха паметта и на легендарния Йохан Кройф. Носталгията и спомените, както и радостта от постигнатото от едно цяло поколение футболисти, бяха неотменна част от тази футболна среща.

С изключителен шут Красимир Балъков отбеляза първия гол в мача във вратата на звездите, а до почивката мексиканският вратар Хорхе Кампос няколко пъти се намеси решително при удари на Стоичков, припомняйки за уникалния си стил на игра. Футболният празник продължи с гол на Димитър Бербатов с глава след центриране на Стоичков. Полувремето завърши при резултат 2:0, а пороят, който се изля над София, ни най-малко не помрачи настроението.

Снимка

СнимкаВ началото на второто полувреме Стоичков изненада запалянковците и заедно с част от съотборниците си от Барселона от 1992 вдигна купата на Шампионската лига, спечелена с Кройф. Футболният празник продължи с гол на Димитър Бербатов с глава след центриране на Стоичков. По-късно Мартин Петров замени Камата на терена и много бързо покачи резултата на 3:0. Людовик Жюли от отбора на звездите намали резултата с техничен шут, а в 65-ата минута съдията Атанас Узунов отсъди дузпа за отбора на домакините и Стоичков застана зад топката. С типичен за него прецизен удар той преодоля вратаря и оформи крайния резултат.

„Искам да благодаря на тази великолепна публика. Това е уважение към всичко, което съм постигнал. Този празник днес не е за Христо Стоичков, той е за запалянковците. Без вас нямаше да има победи," каза легендата с номер 8 след мача и се поклони пред верните фенове.

Празникът на 20 май в чест на един от най-великите нападатели в света ще остане в сърцето на запалянковците с пълния стадион и страстта на публиката, с красивата игра на легендите на футбола, с емоциите и събудените спомени за големите триумфи и великите играчи.

Снимки: dnevnik.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40