Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънтри певицата Лили Друмева отбелязва двоен празник – нов албум и 20 години на сцената

Снимка: личен архив

Лили Друмева е добре позната фигура на артистичната сцена не само у нас, но в Европа и САЩ. Началото на нейния път в кънтри музиката е преди двайсет години. Повечето меломани я познават като певица, автор на песни и създател на блуграс група „Lilly of the West”, а това се случва през 1996 година. За този период от време тя издава девет албума. Със своята формация певицата има изяви на много концерти и фестивали, прави европейски турнета. Както е известно, родината на кънтри музиката е САЩ, затова Лили Друмева е имала и най-много музикални ангажименти там през годините. В „страната на неограничените възможности“ е специализирала кънтри и блуграс музика.

Преди време издаде и книга, озаглавена „Настроение с Лили – музика в 50 теми”, която представя кънтри, блуграс, блус, суинг, рок енд рол и други музикални жанрове.По повод отбелязването на 20 години творческа кариера Лили, заедно с колегите си от „Lilly of the West”, зарадва феновете си с нов, десети албум, носещ името „Strong Machine“.


Албумът е в по-различен стил от предишните
– споделя Лили Друмева за слушателите на Радио България. – Досега пишехме предимно кънтри и блуграс песни, докато сега в „Strong Machine“ направих завой към поп музиката. Това стана случайно след срещата ми със Стамен Янев и Николай Пеев, познати от група „Акустика“. Един ден Ники дойде при мен и ми каза, че е написал песен специално за мен, с името „Някъде назад“ и тя стана първата, записана за албума. Около нея решихме да направим още няколко песни в стила акустичен поп. Така започнахме да работим заедно, а Стамен направи аранжиментите. Две години съм работила над този проект, като в него силно се усеща влиянието на двамата музиканти, които са майстори в поп жанра. Винаги съм искала да имам поп албум. Мисля, че се получи една много хубава колекция от десет авторски песни. Със свои текстове участие взе и Деси Софранова. Има песен, която е по музика на моя приятелка от Лондон – Хана Елтън Уол. Текстът е на поета с китара Гриша Трифонов, който за съжаление миналата година напусна този свят. Песента се казва „Тръгвай днес“.

През пролетта „Lilly of the West” изнесоха няколко концерта в София и Варна. Активната им музикална програма продължава и през лятото с изяви на различни открити сцени в столицата. Какво предстои още:

В началото на август заминаваме за Франция и там ще свирим за трети път на голям блуграс фестивал, който се провежда от десет години – разказва певицата. – В началото на септември заминавам за Любляна, по покана на певицата Дидка – звезда на словенската сцена. Тя ме покани да участвам на нейния концерт на 11септември по повод промоция на новия й албум. Идеята е да изпълня една нейна песен с куплет на словенски и обратно – тя да изпее моя с куплет на български. Това много ме радва, тъй като досега не съм имала концерт в тази държава. На 1 октомври с групата ще направим в София голям концерт по повод 20 години от създаването на „Lilly of the West”. Ще организираме празник за всички – за приятелите ни и за тези, които са свирили в групата до сега. Разбира се, ще има и торта с 20 свещи. Ще изпълним избрани песни от огромния ни репертоар, включен в десетте ни албума, издадени до момента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15