Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„My Cinema” – нов албум на джаз певицата Мирослава Кацарова

Снимка: личен архив
Филмите и музиката отдавна са възприети като едно цяло. Често човек прави асоциация за някой любим филм от музиката в него. Това бе и причината джаз певицата Мирослава Кацарова, заедно с Веселин Веселинов Еко (бас), Мирослав Турийски (пиано) и Христо Йоцов (ударни) да направи един музикален експеримент, а именно – да интерпретират по свой начин теми от любими нейни филми. Сред тях са „Модерни времена“ на Чарли Чаплин и песента от него „Smile“, „Cucurrucucu, Paloma“ от филма „Говори с нея“ на Алмодовар, емблематичната песен „Black Orpheus“ от едноименния филм, фантастичната любовна мелодия от „Un homme et une femme“ („Един мъж и една жена“).

Своето място имат и композиции, вдъхновени от два от най-красивите филми на Вим Вендерс – „Криле на желанието“ и „Пина“. Музикалният откъс, взет от „Криле на желанието“ е допълнен от авторски текст на Мира. В песента звучат и прекрасните стихове на Петер Хандке, които са вплетени от Вендерс и във филма. Към музиката от „Пина“, Мира е добавила свой текст на френски и новата пиеса е озаглавена „Le Tango Solitaire“.

Ето какво споделя Мирослава Кацарова за този проект:

Беше ми много трудно да избера любимите си песни, за да ги изпея в концертната програма, която се нарича Cinema. Спрях се на тези, които са ми много скъпи и ги свързвам с мои лични преживявания и емоции. Не на последно място е и чисто музикалният момент, тъй като сред тях има такива композиции, които съм мечтала – да изпълня. Когато преди две години споделих с басиста Веселин Веселинов – Еко моята идея да направя филмов проект, той много се зарадва. Така двамата започнахме да работим, присъедини се и пианистът Мирослав Турийски, с когото си сътруднича от няколко години. В крайна сметка с него се спряхме на седем пиеси. Към тях прибавихме още три негови композиции, специално създадени за албума. Това е нашата гледна точка върху тези толкова познати филмови мелодии. Мисля, че в проекта до голяма степен сме вложили нашата лична естетика. От друга страна историята във всяка лента сама по себе си е богата на образи и асоциации, а изразена чрез музиката се превръща в един невидим филм. Това преплитане изпълни албума със силна емоция. Когато човек преработва една тема, не е достатъчно само да промени хармонията. Трябва да се „вгради“ в музиката, да остави част от себе си. На това съм се научила през годините, благодарение на факта, че до мен са заставали силни фигури като музиканти. От тях съм разбрала, че не трябва да разчитам само на талант и труд, но и на смелост и дързост. Да се опитам да направя нещо, което досега не съм правила и да видя дали ще се получи. Това е смисълът на музиката – да те накара да бъдеш самия себе си.

Изминаха две години от началото на проекта Cinema, като за този период сме направили повече от 15 концерта из цяла България – продължава своя разказ певицата. – Това, което осъзнах при срещата си с публиката е, че тази музика въздейства на хората. Виждам емоциите по лицата им. Това беше много важно и за нас, които работихме върху албума. Обменът на любов и чувствителност се усещаше много плътно. Правейки равносметка осъзнах, че е имало смисъл да го направя. Много хора ми пишеха и проявяваха интерес към детайли в песните, които са чули на концертите. Не исках тази музика да изчезне във времето и да потъне в забрава след приключване на сценичното ѝ представяне. Вложили сме много труд в осъществяването на проекта Cinema. Влязохме в студио и го записахме. Променихме малко заглавието, наричайки го My Cinema. Явор Димитров направи постпродукцията.

Андреа Мориконе е автор на музиката от „Ново кино Парадизо“.Малко хора знаят, че той е нейният създател, тъй като е работил по саундтрака на филма, заедно с баща си Енио Мориконе. За текста към тази мелодия певицата е поканила поета Елин Рахнев.

Албумът „My Cinema“ ще бъде представен на 31 май в София, в Литературен клуб „Перото“. Концертът ще събере почитателите на музиката, киното и книгите в един общ споделен миг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15