Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Където спортът среща изкуството

БНР Новини
Снимка: sofiasportfilmfest.com

София вече има свой международен фестивал за спортни филми. На 27, 28 и 29 май с прожекции в кино "Люмиер" бяха представени документални и игрални ленти със спортна тематика. „Където спортът среща изкуството“ е мотото на София Спорт Филм Фестивал, който е част от годишната програма на проекта „София 2018 – Европейска столица на спорта“. Той е организиран по идея на актрисата Жана Караиванова с подкрепата на Столична община. Програмата е подготвяна 6 месеца, а някои от хитовите филми на световния филмов пазар бяха прожектирани за първи път в България. Голяма част от програмата обаче беше посветена на родната продукция. Зрителите имаха възможността да се насладят на интригуващи творби и сюжети. Анатоли Илиев, организационен секретар на инициативата София 2018 – Европейска столица на спорта, разказва повече за идеята на фестивала:

Идеята, по примера на други градове, където се провеждат такива фестивали, напълно съвпада с нашата концепция за София 2018 – Европейска столица на спорта. Целта е да се информират хората за спорта и традициите му, за възможностите от него и какво всъщност ще получат от по-активния начин на живот. Спортът е много свързан с културата. Когато говорим за спорта и за неговото влияние върху подрастващите и върху хората на средна възраст, изниква темата за културата и филма. Филмите дават възможност на хората да преживеят незабравими моменти с техните герои и съдби. Това отговаря напълно на целите, които си е поставила фондацията за 2018 година – да информираме възможно най-много хора и те да започнат да живеят активно.


Част от програмата беше оформена по тематични дни, като съботата беше посветена на феновете на екстремните спортове. Друга част от филмите разказаха за българските параолимпийци, които въпреки трудностите, пред които ги поставя животът, успяват да са активна част от обществото. Непосредствено преди началото, на зрителите беше представена дейността на Българската параолимпийска асоциация и успехите на нашите представители на световни и европейски първенства и турнири. В залата присъстваха и някои от най-известните ни параолимпийци, за които най-близкото голямо изпитание са Игрите в Рио в края на лятото. Някои от заглавията, които присъстваха на София Спорт Филм Фестивал, бяха „Автомобилен клуб Хавана“, „Бг фрийрън“, „Да летиш отново“, „Намушкан“, „Дух в движение“, „Победител: Състезателният живот на Пол Нюман“, “Палио“, „Отвъд предела“ и други. Бяха организирани и редица съпътстващи събития и прояви.

Филмовият фестивал е само малка част от инициативите, които се организират от проекта София 2018 – Европейска столица на спорта. Ето какво още да очакваме:

София 2018 – Европейска столица на спорта има много наситен календар. Преди дни организирахме 7 вида спорт в Борисовата градина – екстремни спортове, бягане, колоездене, всичко, което е достъпно в градска среда. Програмата продължава на 17-18 юни с обиколка на Витоша – 100 км. Има записани над 1800 колоездачи. Събитието е с голям мащаб. На 10 юли ще се качим до Момина скала. Ще има проходи, колоездене и бягане. Още 15 събития предстоят до края на годината, каза Анатоли Илиев.

И въпреки приятните емоции, които ни носи спортът, доста българи се отчуждават от активния начин на живот. Ето какво послание отправи Анатоли Илиев към хората, загърбили физическата активност:

Губят голяма част от живота си, защото освен здравето и ценностите, които получаваме от спорта, той е и емоционална активност. Тя не може по никакъв друг начин да бъде изпитана, освен ако не направиш физическото усилие и не усетиш тръпката от спорта, за да разбереш наистина предизвикателството, което предлага на хората.

Снимки: sofiasportfilmfest.com и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37