Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„До Чикаго и по-нататък” – голямото пътешествие на българската гайда

БНР Новини
Снимка: личен архив

Днес всеки, който иска да се научи да свири на българска гайда, може да направи това, без дори да излиза от дома си. Без съмнение обаче най-доброто място, където човек може да се потопи в магията на този инструмент, е Родопа планина – така мисли Цветелин Андреев, създателят на интернет платформата kabagaida.com. По професия той е софтуерен инженер, а хобито му – гайдата, която постоянно го тегли към Родопите, го отвежда в най-различни точки на света.

Интернет платформата обхваща няколко проекта, като мисията й е да помогне на повече хора да се докоснат до каба гайдата. Съчетава онлайн обучение с възможност за споделяне на знания между хора от цял свят. Тя е презентационна страница за детските ателиета и образователните семинари, които организираме, както и за нашата група „Кайнак“, с която участваме в различни международни събития за популяризиране на инструмента. Онлайн обучението обхваща безплатни образователни материали – статии, преведени на английски, видео клипове, нотирани песни, ресурси, които помагат на човек  сам да се обучава. Разбира се, те могат да дадат само една добра основа, върху която да се надгражда. Следващата стъпка са онлайн уроците – имаме учебен план, който следваме в едночасовите сесии с учениците. Даваме възможност за провеждане на такива в реално време, а когато часовата разлика или друга причина не позволяват директна връзка, комуникацията се осъществява чрез записи.

Снимка

Основните потребители на сайта са българи зад граница, чужденци с интерес към българския или балканския фолклор, както и гайдари, които свирят на друг тип гайда и за които българската е интересна и желаят да пробват нещо различно. Изкушените от този инструмент хора организират различни световни форуми, където се срещат. Последният, на който Цветелин и групата му участват, е Световната гайдарска конференция в Глазгоу за музиканти, майстори на гайди и учени изследователи. 

В България има 2 основни типа гайда, а според някоитеса три, не съм много сигурен обясняваЦветелин Андреев. За мен разновидностите са каба гайда и джура гайда. В миналото не е имало толкова ясно разграничение. Днес каба гайдата звучи по-ниско, има характерно бучене. Джура гайдата се предпочита в оркестри. Освен това тя е претърпяла известни промени и в начина на изработка – използват се изкуствени материали, които я правят по-лесна за употреба и за настройка.

Интересно е и това, че създателят на kabagaida.com не е професионален музикант. Малко по малко хобито му измества на заден план работата в софтуерна компания, в която днес е само член на борда на директорите и няма оперативни функции. Основна причината за оттеглянето е стартирането на дарителска кампания, която изисква много енергия и ресурси. Целта е набиране на средства за голямо турне в САЩ.

През тази есен сме канени на два от големите фестивали в САЩ за фолклорна и световна музика – в Чикаго и в Ричмънд – споделя Цветелин Андреев. Фестивалът за световна музика в Чикаго се провежда  на 20 места едновременно и събира половин милион души. За два дни форумът в Ричмънд се посещава от около 300 хиляди любители на музиката. Тези две събития са в началото и в края на нашето пътешествие, като между тях сме планирали две участия във Вашингтон, в Бостън ще презентираме в Масачузетския университет, ще гостуваме в Балтимор и Ню Йорк. Всъщност това, което ни предстои, е нещо много голямо и сме късметлии, че успяхме да съчетаем всички тези участия. Разбира се, от там ни помагат хора, сред които водещи имена в изследването и колекционирането на автентичен фолклор. 


За да се сбъдне това мечтано пътуване, в момента тече дарителска кампания, която всеки би могъл да подкрепи финансово или чрез разпространение на информацията. Така родопската ни гайда ще може несамо да стигне до Чикаго, а и да продължи нататък.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14