Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастието и отговорността да бъдеш баща

България отбелязва Международния ден на бащата

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Баща ми е млад, силен,
мъжествен, яснолик,
извира в него бодрост
и радост всеки миг.

Под буйните му вежди
усмихват се очи,
по-светли от зората,
по-топли от лъчи.

Това пише през 1974 година известната българска поетеса Петя Дубарова в стихотворението си „Баща ми”. Останала завинаги на 17 години, бургаската поетеса е сред онези, усетили многоликата същност на тази важна житейска фигура за всеки човек. Именно поради тази причина Фондация „Лале” организира и през 2016 година в България редица събития посветени на Международния ден на бащата – 19 юни. Денят на бащата се отбелязва в над 50 държави по света всяка трета неделя на месец юни, като началото си води от Вашингтон в началото на XX век в отговор на Международния ден на майката (втората неделя на май). В православния календар за ден на бащата се приема 26 декември, датата на която честваме паметта на св. Йосиф. Според католическите традиции денят е 19 март.

Това е религиозното отбелязване на празника. Сега живеем в малко по-различно и разнородно общество, в което хората независимо от религиозна и етническа принадлежност, от образование и социален статус имат необходимост да имат общ ден. Така всъщност е започнал и Международният ден на бащата – обяснява Мария Петкова, председател на Фондация „Лале”.

Важното за празника е да събира хората, не да ги разделя, изтъква тя. През 2012 година фондация „Лале” се включва в националната кампания „Да бъдеш Баща”, като част от международната „MenCare – a global fatherhood campaign”, която се провежда в над 20 държави в целия свят. България става първата държава от Източна Европа, в която кампанията намира отзвук, а зад реализирането й застават 10 граждански организации, които приемат за своя кауза разкриването на разнообразни възможности за позитивно, активно и ангажирано включване на мъжете в живота на децата и позитивно родителство.

Мария Петкова разказа пред Радио България подробности за кампанията, как България ще се включи тази година в отбелязването на Деня на бащата и защо според нея бащите са склонни и готови да бъдат част от живота на децата си, нещо което е важно за всички в едно семейство.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17