Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велосипедът на Александър Македонски

БНР Новини

Свобода и нови приятели – заради тези съкровища си струва да изоставиш удобствата и да превърнеш любимото си занимание в професия. Днес Александър Македонски има свободата да твори бутикови велосипеди уникати, а благодарните клиенти му се отплащат с приятелство.

СнимкаКогато велосипедите са не просто средство за придвижване, а страст, не ти остава нищо друго, освен да им се посветиш. С тази философия той основава в София студиото си 1bike и превръща целите си в мисии – да създава невероятни велосипеди, да провокира хората по-често да разчитат на колелата и да имат свое уютно веломясто. Първата си работилница Александър отваря в домашното мазе в Дряново, когато е в 6-и клас. После се труди в работилницата на баща си. А след известно пребиваване в медийния интернет сектор и работа в IT компания, но най-вече след престоя си в Холандия, където преосмисля как трябва да се движим в градската среда, той осъзнава своето призвание. И един ден си казва – искам да ремонтирам и да правя уникални колелета. Намира склад в Дряново и... започва.

Снимка

Дава ми огромна свобода във всекидневието, но и ми взема много като време и труд, казва за любимото си занимание Александър. Но със сигурност усещането, че сам изкарваш хляба си, че всичко, което получаваш, е директно плод от твоите усилия, е много удовлетворяващо когато си се справил, разбира се.

Често Александър влиза в ролята на психолог, за да усети какъв велосипед отива най-много на човека срещу него.

Клиентите ни са много готини и доста бързо и лесно успяваме да разберем какво искат. Разговорите с тях пък ми създават нови приятелства, защото не е просто някой да си остави колелото за ремонт и да излезе. Понякога минават часове и дни в обсъждане на даден проект, а това води до задълбочаване на взаимоотношенията.

СнимкаВсеки велосипед, до който се е докоснал Александър, е неповторим, направен сам за себе си по поръчка на неговия собственик. Т.е. той няма аналог в дизайна.

Нямаме велосипед, който да е същият като предишния, просто няма, подчертава Александър. Разбира се, имаме повтарящи се цветове, защото, както във всичко, и тук има модни тенденции. Но като цялостна визия, като комбинация от аксесоари, цветове, рисунки, стикери – всеки е различен.

СнимкаВ момента най-модерен е тюркоазеният велосипед. Хората много харесват този синьо-зелен цвят, който отпраща към винтидж културата, обяснява Александър. Ала колелото е много повече от това – то е част от имиджа и житейската визия на младия човек. Като „елегантния градски боец със семейна история” на Николета, сдобил се с ретро излъчване и класа. Велосипедът има допълващ елемент, ако щете, и в представянето на един човек, обобщава майсторът.

СнимкаПреди дни Александър Македонски успя да зарадва 236 деца в Лом, Кнежа, Попово, Кубрат, Нова Загора и Етрополе, на които подарява „пипнати” от него велосипеди. И всичко това благодарение на над 300 дарители от цялата страна. През м.г. пък дари първите 70 колелета на деца в Дряново – нещо като граждански дълг към мястото, където се намира работилницата на 1bike.

„Колело за смет, за дете велосипед” е друга благотворителна кампания на Александър, който мечтае да изнесе бизнеса си и зад граница – в страни с богата традиция в производството на къстъм велосипедите (с ндивидуален дизайн). И може би защото носи името на пълководец, не се страхува от предизвикателства.

Може би името ми е малко задължаващо, защото асоциацията, която дава, води до очаквания у хората. Но пък аз гледам да не мисля за това. Просто така се казвам и това е.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00