Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

650 млн. евро печалба срещу 150 евро месечна пенсия – блясък и мизерия по български

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Първите по печалби десет компании в България са регистрирали през 2014 г. общо 650 млн. евро печалба. В същото това време над 50% от българските пенсионери получават по и под 150 евро месечно. Това са официални данни и те са особено стряскащи и показателни за огромните разлики в доходите между различните социални слоеве в българското общество. За каква социална пазарна икономика може в този случай да се говори /а това е записано в Конституцията на страната/, когато едни получават средно по 1000 евро, както е в банките, застрахователните дружества и енергетиката, а други трябва да живеят със 65 евро месечно, колкото е социалната пенсия!?

Въпросът е риторичен и безсмислен от икономическа гледна точка, защото тези, които имат работа, получават заплащане в съответствие със собствения си принос – колкото повече се трудят и по-добри резултати постигат, толкова по-добре са заплатени и ограничения тук няма и не може да има. Но въпросът не е риторичен за хората от третата възраст, които по различни причини вече не могат да работят и разчитат на изработените от тях през активната част от живота им пенсии. Толкова много и толкова безпарични граждани не са предимство и в интерес на никого. Нито на политическата класа, нито на бизнеса. Четирите банки в Топ10 на най-печелившите фирми в страната сигурно щяха да имат още по-внушителни печалби, ако не 70%, а 10-15% от българите нямаха никакви банкови влогове. Енергийният руски гигант „Лукойл”, също фигуриращ в този списък, сигурно щеше да напълни по-добре касите си, ако го нямаше предполагаемия картел на пазара на горива, който поддържа изкуствено високи цени на бензина и нафтата, въпреки многократния спад на международните котировки на петрола. И сигурно нямаше да планира да се оттегли от България, ако печелеше честно повече.

От 1 юли пенсиите в България се ревалоризират, т.е. се увеличават, и средната ще стане приблизително 170 евро. Това се прави всяка година според закона. Сега увеличението ще бъде от 2,6% за всички пенсионери. Т.е. един среден пенсионер ще получава месечно 3,5 евро повече и максималната по закон пенсия остава 455 евро. Никой не се гордее с това миниатюрно увеличение и никой не му се радва, защото то просто е незабележимо и няма да промени нищо в мизерния начин на живот на хората от третата възраст в България. А те стават все повече, тъй като страната застрашително застарява и младите масово емигрират в търсене на по-добър живот. Това не вещае нищо добро нито за хората в активна възраст, нито за пенсионерите, нито за младите. Защото при нарастване на броя на неплатежоспособните пазарът няма как да върви нагоре и да дърпа БВП, а при свиващ се или замразен БВП няма откъде да дойдат пари за увеличение на унизително ниските пенсии. Омагьосан порочен кръг, от който като че ли няма намерен изход. Няма в България, защото в почти цяла Европа доказват ежедневно, че изход има и че може и икономиката добре да работи, и хората да водят нормален начин на живот. Остава и ние най-после да разберем как става това. Досега опитвахме с корупция, мафия, контрабанда, нелегален бизнес, злоупотреби и измами. Не се получи, точно обратното. Сега остава да тръгнем по пътя, който и други са извървели и да се опитаме да ги догоним.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20