Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоахим Гаук в София: Миналото оставя своя траен отпечатък върху настоящето

БНР Новини
Росен Плевнелиев връчи на Йоахим Гаук най-високото българско отличие - орден "Стара планина" с лента. От своя страна българският президент бе удостоен с "Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия".
Снимка: БГНЕС

В деня преди референдума във Великобритания за или против ЕС в София прозвуча оптимизъм от думите на германския президент Йоахим Гаук: „Независимо от изхода на референдума, той ще мотивира убедените европейци и демократи да върнат вярата на хората в европейските ценности.“ Федералният президент пристигна на тридневно официално посещение у нас по покана на българския държавен глава Росен Плевнелиев. Основните теми на разговорите бяха двустранните икономически отношения и сигурността в Европа в навечерието на срещата на върха на НАТО във Варшава.

Наред с двустранните отношения и сигурността в Европа, 76годишният пастор, известен дисидент в бившата ГДР, постави още един акцент по време визитата си в България – осмислянето на комунистическия режим.

„Миналото оставя своя траен отпечатък върху настоящето. Германският народ извървя болезнения път до убеждението, че трябва да осмислиш собствените си грешки и вина по време на тоталитарния режим. Ако България търси помощ и иска да почерпи от нашия опит, то ние сме готови да помогнем“ – заяви Йоахим Гаук след разговорите си с Росен Плевнелиев.

От своя страна българският президент подчерта дългогодишните добри отношения между двете страни, а статистиката го потвърждава: Германия е най-важният и най-големият търговско-икономически партньор на България с рекорден стокообмен през 2015 г. от 6,3 млрд евро и 4-о място сред чуждестранните инвеститори с 2,6 млрд. евро инвестиции.

С Германия отстояваме европейските ценности и вярваме, че единственият правилен отговор на съвременните предизвикателства е общоевропейският отговор за повече интеграция, сътрудничество и върховенство на правилата, а не на силата и на интересите – заяви Плевнелиев. В условията на предизвикателствата пред сигурността в Европа днес от жизнено важно значение е сътрудничеството в областта на отбраната и по въпросите на сигурността. Уверени сме, че срещата на върха на НАТО ще демонстрира единството и способността на НАТО да гарантира сигурността и колективната отбрана на всички съюзници, в т. ч и на държавите по източния и южния фланг.

Според българския президент, от особена важност за сигурността на Европа е бързото приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, а отговорът на германския президент беше еднозначен: ЕС очаква от страната ни укрепване на правовата държава, защото членството в Шенгенското пространство не е само технически въпрос.

За нас е притеснително, че непредвидимите действие в Източна Европа ни карат да се замисляме още по-интензивно за ролята на НАТО – продължи федералният президент. Алиансът трябва да следи внимателно не само североизточна Европа, но и Югоизтока. А това убягва на някои западноевропейски страни и техните общества. Необходимо е обществеността в Централна и Западна Европа да се информира за актуалната ситуация в България, тъй като очевидно става дума за пропуск в знанията ни.

Неминуемо, днешният референдум във Великобритания беше сред акцентите в разговорите на двамата президенти. Като убедени европейци гледаме с надежда, но и с притеснение към Обединеното кралство и бихме се радвали, ако този референдум не накара и други страни от ЕС да поставят под въпрос членството си – каза Йоахим Гаук, и продължи:

Особено проевропейските държави, които вярват в обединена Европа, трябва сега, когато изживяваме фаза на недоверие в европейската идея, да си сътрудничим още по-тясно. Искаме и трябва да се противопоставим на популистките движения, които се съмняват в европейския проект. Макар и да са все още малко на брой, те успяват да прелъстят много хора. Срещу тези популисти трябва да се изправят както политиците, така и гражданските общества.

ЕС е единствената рецепта за мир в Европа и съм сигурен, че референдумът във Великобритания ще бъде успешен – заяви от своя страна българският държавен глава, и посочи:

Аз съм сигурен, че в този решителен момент всеки ще си зададе въпроса, че се взима историческо решение и това историческо решение носи със себе си своите последствия. Сигурен съм, че всички в Обединеното кралство си дават сметка и дано си дават сметка какво е ЕС. Референдумът във Великобритания ще даде тази нова доза доверие на всички нас, за да може този уникален проект за мир в Европа и по света да продължи и да помага на всяка една от нациите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50