Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета мечтаят за Куба – далечна и близка

БНР Новини

Без кубински ром и пури, но с много позитивен заряд в София приключи ежегодният конкурс „Куба – далечна и близка”, организиран от Асоциацията за приятелство „Куба – България”, Синдиката на българските учители и др. В него се включиха ученици от всички класове, а авторитетно жури отличи 53 деца и 37 учители, а най-голямата и желана награда е пътуване до далечна Куба.




СнимкаТова е конкурс с много дълга традиция. Децата участват със свои картини, разкази, есета. Съюзът на българските журналисти осигури награди за победителите в раздел „Есета”. Правя го с най-голямо удоволствие, защото си мисля, че интересът към Куба, който съществува сред българските деца, е напълно закономерен – разказа за „Радио България” Снежана Тодорова, председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти. – Куба е много интересна страна с изключително приятелски настроен към България народ. Голяма заслуга за това имат нашите кубински приятели, които са учили в България и са благодарни на страната ни за всичко, което тя им е дала. Дълги години български специалисти активно участваха в строителството на съвременна Куба и за България там се говори само с добро. Позволявам си да кажа това, защото съм била два пъти в тази изключителна страна с  много интересни хора, в която има магия. Мисля си, че в целия регион Куба е единствена и неповторима. Надявам се и чрез децата на Куба и България приятелството между нашите страни да продължи да съществува, защото само така можем да направим света по-добър.

Освен представените лично от авторите отличени творби в различните категории, градуса на настроението повишиха също звънките песни на групата „Сладки  пуканки” и танците в огнени карибски ритми.

СнимкаПобедителите получиха наградите си лично от посланика на Куба в България Педро Пабло Сан Хорхе, който сподели за „Радио България”:

Силно съм развълнуван от творбите на българските деца по теми, свързани с нашата страна. Много впечатляващи са тези работи на деца от различни възрасти, които не познават страната ни, но пресъздадоха нашата природа, история, разказаха за националните ни герои. Удовлетворение изпитваме и от дейностите, които проведохме съвместно с българските деца, от вълнуващите срещи с тях. Трябва да продължим да развиваме това хубаво приятелство, което поддържаме толкова години.

И наистина посланикът срещна тук много свои приятели от обиколките му из училищата с изучаване на испански език в България, а децата развълнувано бързаха да му припомнят случки от срещите си с него.

СнимкаТамара Такова, председател на Асоциацията за приятелство „България – Куба”, която е част от Организационния комитет на конкурса, сподели, че е изключително впечатлена от творбите, представени тази година:

Това е 10-и юбилеен конкурс. 10 поредни години децата работят по темата „Куба – далечна и близка”. Мотото тази година беше „България и Куба – приятелство и съзидание през годините”. То обедини по особен начин всичко, което децата бяха представяли досега в своите творби. В самото начало те се спираха в работите си на кубинската природа, музиката, танците, пурите и рома. И полека-полека през годините започнаха да навлизаха в различни теми за по-задълбочено опознаване на Куба. Все по-често работите са по-силно свързани и с България. Тази година децата проучиха и представиха дейността на българските специалисти, учени, лекари в Куба.Снимка

Десетокласникът Ерай Шакир от СОУ „Петко Рачов Славейков” в гр. Кърджали бе отличен в конкурса в раздел „Творби на испански език” за втора година:



СнимкаПисах за героите на Куба и по-конкретно за един от тях – Камило Сиенфуегос, който е изчезнал безследно в Карибско море през 1959 г. Силно ме впечатли това, че досега не са намерени дори останките от самолета му. Участвах в този конкурс и с презентация за Куба с много хубави снимки. Много искам един ден да посетя тази страна.

От гр. Дупница със своите отличени възпитаници пристигна Наташа Тодорова, учителка по испански език и литература в средно общообразователно училище „Свети Паисий Хилендарски”, едно от десетте училища с испанска секция в страната, които имат споразумение с Министерството на образованието на Испания:

В началото се включихме в конкурса заради възможността за участие с испански език. През първата година представихме рисунки, поезия, есета и имахме 2 или 3 първи награди. Децата бяха много вдъхновени. На втората година наше дете получи като награда пътуване до Куба, което е силно мотивиращо. През годините вече три наши деца пътуваха до там, а на още едно му предстои да замине. Откровено казано, когато децата започнаха участието си в конкурса, не знаеха за тази награда. Идеята беше да се запознаят с Острова на свободата – една далечна страна, в която се говори испански език. България и Куба имат достатъчно допирни точки и като история, и като литература. Децата с голям възторг изследваха живота и творчеството на Хосе Марти и го съпоставяха с дейността на Христо Ботев и Васил Левски. Мотивацията на децата през всичките тези години се дължи и на мен. Аз съм живяла в Куба, там съм специализирала и имам по-непосредствени впечатления. Насочвам учениците си какво да изследват, какво да търсят като атмосфера. Децата се връщат от Куба с великолепни впечатления. Първото дете, което пътува до Куба, когато постъпваше при нас в първи клас на въпроса защо ще учи испански език на испанския посланик, който беше дошъл при нас, отговори: „Защото искам да отида в Куба”. Никой не е предполагал, че след години точно това дете ще отиде в карибската страна. Но то беше най-мотивираното да участва в конкурса и това беше може би най-прекрасната награда.


Снимки: Миглена Иванова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25