Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чипровски обге, Куткус от Сатовча, Северняшка сватба по Згориградски

БНР Новини
Момчил Неков в студиото на предаването.
Снимка: Емил Николов

Това толкова подценявано и едновременно възхвалявано българско село продължава да е безценна съкровищница на памет и традиции. Ястия, като Чипровски обге, Куткус, който се прави както в гоцеделчевското село Брезница, така и целия район на Сатовча, и още много други типични местни храни няма да откриете в менюто на заведенията в нашите курорти, нито в градовете ни, пълни с всякакви „вериги” за бързо хранене. Затова пък са естествена част от всекидневието на местните хора. Зеленото сирене от Черни Вит, Бял мъж, който предците ни непременно слагали на трапезата за Петровден, баницата Дзива от Поповяне и стотици забравени  вкусове и ухания, обаче, рискуват да останат непознати за нашите деца и техните бъдещи поколения. Светът върви към унификация, но ние все още имаме шанса да запазим тази изчезваща, като селата  ни, памет. Можем да я съживим, започвайки от съхраняване на ресурса: опазена чиста природа, уникални породи, ценни билки, здравословни кулинарни навици и рецепти, жив фолклор, обичаи, традиции. За туризма това са приходи с голяма възвращаемост. Въпросът е: как да се направи? Заедно с депутата в Европейския парламент Момчил Неков оглеждаме възможностите за комплексен подход и решения.
Ангел и Катя Петрови. Снимка: личен архивКалендарът на традиционните летни прояви е богат на събития: събори и ритуали за Еньовден, Видовден, Петровден. В Етъра, в троянското село Балканец или в самоковското село Поповяне, в пловдивското Ягодово празниците имат свой, открояващ се облик.
Във Врачанския Балкан районът около пещерата Леденика, стана център едновременно на три празнични повода, кой от кой по-ярки: 10-ти Балкански пещерен сбор, Първи врачански фолклорен събор и Северняшка сватба със съвсем истински младоженци: Катя и Ангел Петрови. Но, както всяка история, и тази сватба в народни носии има своята изключително любопитна, скрита за очите на другите част, за която разказва Велизар Илиев. Когато започва да се готви за сватбата като гост, му се налага да извърви една старинна и красива паунова пътека. По-добре чуйте историите, за да „сглобим” заедно магичната картина от неповторимия живот на българското село.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!