Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бактериите проговарят благодарение на проект на български студенти

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

Могат ли бактериите да говорят и ако това е възможно – на какъв принцип? Евгения Михайлова и Натали Атанасова са част от първия български отбор, който има амбициите да участва на международното състезание по синтетична биология и генно инженерство iGEM, което се провежда всяка година в Бостън. То е студентско състезание за хора до 23-годишна възраст. Членовете на българския екип, който в момента се състои от 15 души, се подготвят за състезанието в специализирана високотехнологична лаборатория в „София Тех Парк”. Проектът на българския отбор е както биологичен, така и инженерен:




СнимкаНарича се „Говореща бактерия” – разказва Евгения. – Представете си един биореактор и клетки, които живеят там и някой трябва да измерва какви са техните показатели и от какво те имат нужда. Ние сме измислили как бактериите да кажат какво им е необходимо като издават светлинен сигнал и се измерват неговите характеристики. Към проекта ще има и разработено приложение. Ще има и специална система, която от разстояние ще позволява хранене на бактерията. Звучи елементарно, но би имало огромно приложение в индустрията – не само в лабораториите, но и в различни видове производства, във фармацевтичната област… В iGEM ние показваме един модел, който може да се разработи в бъдеще и да се създаде едно ново поколение измервателни системи, чрез които бактерията да „общува” с хората.

По думите на Натали финансовата страна на проекта се оказва голямо препятствие. За реализирането му трябват много средства, а от отбора са принудени сами да търсят финансиране:

СнимкаЗа да участваме в това състезание, трябваше да заплатим регистрация, която е на стойност 5000 долара и получихме кутия с биологични материали, с които ще работим. Събрахме тези пари с много усилия и оценяваме цялата помощ, която хората ни дадоха. В момента обаче имаме нужда от биологични консумативи, от реактиви, от ензими и други най-различни неща, за да върви ходът на работата. Закупили сме част от тях, но са ни необходими още много. Направили сме бюджет и изчислихме, че ще ни трябват още 20 000 долара.

В почти всички държави отборът на iGEM се организира от университетите – те финансират състезанието, преподавателите са ментори и определят проекта и темата. Евгения казва, че това в България няма как да се случи поради финансови причини: 

Това не ни демотивира, даже ни нахъсва да покажем на останалите участници, че дори да нямаме финансовата възможност, която имат останалите държави, ние можем сами да намерим пари и да вдъхнем надежда на българските студенти, че могат да се занимават с наука у нас. Оставаше една седмица до крайния срок и бяхме започнали да губим надежда, но когато видяхме парите в банковата сметка много се зарадвахме. Видяхме вярата в нас и искаме да възродим тази надежда у колкото се може повече хора и да покажем, че можем.

Снимка

На сайта на отбора е дадена дарителската сметка за всеки желаещ да подкрепи българския екип. Негов ръководител е Борис Киров, който в момента е преподавател в Техническия университет в София. Той е завършил „Биотехнологии” в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и докторантура във Франция. Подготвял е отбор за състезанието iGEM през 2012 г. във Франция, с който печели няколко медала. Съобщава за своите планове за направата на отбор първо на своите студенти, на които е преподавател в Техническия университет. От там събира група софтуерни инженери. В екипа имат равно участие мъжете и жените, като приблизително половината са биолози, а другата половина – инженери. Евгения казва, че това им дава възможност за повече идеи и гледни точки. От екипа на iGEM искат да докажат, че въпреки многото спънки и трудности, у нас може да се успява и да покажат на младите българи, че има защо да останат в България. Евгения апелира:

Времето на оправданията и обвиненията трябва да приключи. Младите хора трябва да действат. Да се мисли адекватно върху проблемите, а не да се изтъкват, и да се търсят решения. Защото бягството не е решение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45