Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческа академия „Валери Петров” – домът на хвърчащите хора

Снимка: Литературен клуб „Перото”
Националният дворец на културата продължава активно да връща своето значение като културно средище. След създаването на Националния център за книгата и литературен клуб „Перото”, ръководството реализира още една успешна идея – създаването на творческа академия „Валери Петров”. Преди да „отлети“ от този свят, поетът изпълни своята мисия като ни показа кои са хвърчащите хора и ни завеща поне да опитаме да бъдем като тях. Надявам се бъдещото общество да бъде по-отворено и по-човечно, да продължи да се бори с алчността, агресията и гнева, които са в основата на всички проблеми между нас – казва в едно от последните си интервюта Валери Петров.

В този контекст провеждането на творческата академия може да се нарече  истинско предизвикателство, както за лекторите и менторите, така и за младите таланти. Организаторите  са се  стремили  да съхранят паметта за поета жива, но и да не посрамят името му с нещо недостойно или грозно. Повече за академията и реализацията й, ще научим от поета Илиян Любомиров:

Това е проект, който родихме съвместно с Ирена Иванова, Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов. Всички искахме да създадем място, където хората да се обучават, да се срещат с големите имена в сценарийното писане, поезията и прозата. В последно време има много голям интерес към четене, писане и издаване. Просто имаше необходимост на пазара да се създаде място, където хората да получават основите в различни направления. В момента те са четири:  поезия, проза, кино и телевизионен сценарий. От следващия семестър предстои да създадем още 4 или 5. Те ще са театрална драматургия, редакция, рекламно писане, публицистика и превод, защото всяко писане си е отделен занаят и има своите особености. Затова за нас беше важно да разгърнем максимално палитрата от курсове.

За Илиян хвърчащите хора са всички онези, които са докоснати от словото и  не се страхуват да се посветят на литературата изцяло. Защото тя изисква да я преживееш, усетиш и да й се отдадеш напълно.


Завършилите академията имат възможност да продължат обучението си в майсторските класове на своите преподаватели, които ще започнат през октомври. Всички курсисти, които успеят да завършат своите ръкописи според насоките на преподавателите им, ще имат среща с издатели и възможност техния труд да бъде публикуван. Писането е едно пътуване, в което всеки може да открие себе си и да развие таланта си, затова обаче е нужно да имаш добър учител. В академията  лекторите са професионалисти в литературата, сценаристи и режисьори като Любен Дилов-син, Стефан Командарев, Ангел Игов, Владимир Зарев, Тома Марков и други. Не е случайно, че преподавателите са от няколко поколения, тъй като по този начин може  се запълни  пропастта между младите и по-възрастните творци и всеки ще може да научи нещо от другия. Така мисли и един от талантливите автори в творческата академия Карина Попова. Според нея във всеки един творчески момент трябва да даваш свобода и спокойствие на въображението си и да се вгледаш в детайла. Именно в малките неща се открива твоята индивидуалност независимо от изкуството, с което се занимаваш.

Директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош заяви на откриването на академията, че освен да имаш талант, е важно да можеш да го откриваш в другите и да им помогнеш да го развият.

В края можем да кажем, че тя е изпълнила своята мисия. Ако смятате, че имате талант или просто обичате да пишете, предстои  второто издание на академия „Валери Петров”, което започва през есента. Няма да загубите нищо, освен част от времето си, но със сигурност ще научите нещо по най-лесния начин – чрез практика. И може би  ще разберете и усетите, какво е да си част от „хвърчащите хора”.

Снимки: Литературен клуб „Перото”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14