Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият адрес в домейна на кирилица вече е в световното интернет пространство

Снимка: БГНЕС

Първият адрес в домейна на кирилица ".бг" - "имена.бг", вече е реалност в световното интернет пространство. Той е създаден, след като Международната корпорация за интернет имената и адресите прие заявката на сдружението Имена.БГ за организация, която ще бъде регистър на домейна от високо ниво на кирилица "бг".

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията участва в подготовката на списъци за запазване на имена на държавните органи и общините, за да бъде гарантирана добрата репутация на новия домейн. Например, името София бг. ще може да бъде заявено и регистрирано само от местните лица в столицата.

Първоначално се предвижда тримесечен първоначален етап на регистрацията, в който с приоритет ще се регистрират домейни на организации с основание за името, тоест наименование на фирма, запазена търговска марка и други подобни.

Разработката и тестването на софтуера за новия регистър продължава. От 1-ви юни тази година е активен и европейският домейн от най-високо ниво ".eю" на кирилица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!