Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Данкова с дебютен албум – „Sweet or Bitter“

Снимка: личен архив

Певицата Петя Данкова е изключително талантлив музикант, който едва сега показа пред по-широк кръг публика невероятния си глас, съчетан с перфектна вокална техника. Причината да се говори повече за нея в последно време е излизането на дебютния й албум „Sweet or Bitter“. Петя представи проекта си на джаз фестивала  „A to Jazz“, който се състоя преди броени дни в София.

„Sweet or Bitter“ представлява синтез от джаз, рок, соул и R&B, преплетени в интересни аранжименти. В тях своето майсторство са вложили Мирослав Иванов (китара), Божидар Василев (тромбон), Радослав Славчев (баскитара), както и самата изпълнителка.

Завършила класическо музикално образование, Петя Данкова продължава да се развива и като артист, и като преподавател. Любовта й към музиката, насочва певицата към създаване на собствена школа. Ето какво сподели още за Радио България:

Винаги съм си мислила, че ще стана цигуларка. Свиря от малка и през годините съм вложила много труд и енергия в изграждането си като музикант. В гимназията започнах да се занимавам с оперно пеене, но реално никой не ме е учил на поп и джаз интерпретация и вокална техника. Участвах в група „Индиго“, създадена от майка ми. А оттам, заедно с още пет момичета направихме и „Индиго кламер“ – етно-джаз състав, който аз започнах да ръководя в даден момент. Голямо влияние върху развитието ми като певица оказаха Вики Алмазиду, Милчо Левиев и Валери Костов. Те ми посочиха един различен път в моята музикална подготовка. А що се отнася до вокална ми техника – натрупах голям опит, търсейки начини как да изпея дадена песен или фрагмент. Всичко, което съм научила от цигулката като методика, аз го прилагам и върху гласа си. Както знаем, това е най-съвършения инструмент.

В дебютния си  албум „Sweet or Bitter“, Петя Данкова е включила десет композиции, като три от тях са на български език.

Реално от четири години и половина работя върху този албум, като през цялото време се усъвършенствам продължава своя разказ Петя Данкова. Но явно досега не съм била достатъчно зряла за него, защото всичко като краен продукт се получи през последната година. Аранжиментите направихме заедно с Мирослав Иванов, Божидар Василев, Радослав Славчев, Светослав Сотиров. От тях научих много, тъй като са ценни и като хора, и като професионалисти. Специфичното е, че всяка една от песните в „Sweet or Bitter“ е реална и изживяна от мен история. Издадох този албум сега, защото прецених, че в него е вложена дадена енергия. Тя  трябва да излезе навън, за да освободи място на нещо ново и да продължа напред.

В началото на септември Петя Данкова има желание да направи още едни концерт, след което ще снима и клип към песента, дала име на албума „Sweet or Bitter“. Музикалният продукт вече се разпространява по всички интернет платформи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15