Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Шумналиев с роман, вдъхновен от Бялото братство

БНР Новини
Снимка: Венета Павлова

Сред великите българи, оставили следи в страната ни, но и по света, безспорно е Петър Дънов /1864-1944г./ „Най-големият философ в днешния свят” го нарича кардинал Анджело Ронкали, нунций на Ватикана в България, а по-късно папа Йоан ХХIII. Пако Рабан пък отбелязва, че учението на Дънов ще бъде основа на духовната култура на новото столетие. Преди няколко дни на книжния пазар се появи ново издание – „Бяло сладко” – първият по рода си роман, свързан с Бялото братство. Негов автор е Димитър Шумналиев, известен журналист и писател. Изпод перото му са излезли над 30 романа и книги с разкази. Негови творби са превеждани на английски, руски, немски, френски и други езици. За сборника си „Влюбени разкази” получава авторитетната литературна награда „Балканика” през 2004 година. Носител е и на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Как изглежда днес фигурата на Петър Дънов в българския исторически пейзаж?

СнимкаУчението му се самоопределя като „езотерично християнство”. Според Димитър Шумналиев и днес той си остава духовен водач с много почитатели у нас и по света. Те следят как ние, съвременниците, почитаме неговото дело, как го храним с нашата любов и уважение. Учението му е живо, живо е всичко онова, което този голям българин успя да създаде и да остави – казва писателят.

Слава Богу, той е бил заобиколен от стенографки и стенографи. А те са особено пунктуални. И, благодарение на техния талант да предават точно думите на този голям българин, ние разполагаме с относително богато наследство. Друг е въпросът, че покрай името на Петър Дънов се появиха десетки ментета. Затова аз, когато попадах на текст от или за Петър Дънов, винаги тичах при едни мои прекрасни консултантки. Кои са те? Те са от книжарницата на Бялото братство. Бялото братство си купи една къща в софийския квартал „Изгрев” – на две минути от гроба на Учителя, на улица „Щерю Атанасов”. Неслучайно съобщавам улицата, за да насоча част от вашите читатели и слушатели, които проявяват интерес. Та, отивам там, нося тази или онази публикация и прекрасните сестри в книжарницата казват: това е точно, това е менте, това е фалшиво, това ползвайте, това не ползвайте. Между другото, не съм дъновист, не съм член на Бялото братство, сигурно защото не обичам групи и обединяващи принципи.

Според Димитър Шумналиев обаче дори в бита учението на Петър Дънов става все по-актуално. Той е учил своите последователи на обич и уважение към природата, на здравословен начин на живот. Месото и различните месни продукти са били изключвани. Запръжките – също. Това е много важно, особено днес, когато ние не знаем какво ядем. Ние ядем понякога страшни за нашето здраве и здравето на нашите деца продукти. Продукти на съвременната хранителна промишленост, която блъска какво ли не в тях...

И тази година в Рила планина ще се съберат последователи на Петър Дънов от България и различни краища на света.

Ако някой има възможност, да заповяда на 19 август, на Рилските езера, по-точно при езерото Бъбрека. Там се изпълнява паневритмия. (Паневритмията е система от гимнастически упражнения, изпълнявани на музика и съчетаващи движение, слово, мисъл и влияние на естествената природна среда). Ще видите колко чужденци пристигат от всички краища на света, включително от Япония. Вече има и от Африка, да не говорим за Западна Европа и т.н. Много е привлекателно, тъкмо защото конфликтите на съвременния свят като че ли доказват предчувствията и посланията на Петър Дънов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25