Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Академия ГРАДЪТ” облагородява средата, в която живеем

БНР Новини
Снимка: Венета Павлова

Студенти, млади професионалисти и дори ученици се включиха в третото издание на инициативата „Академия ГРАДЪТ”. В нея участват възпитаници на 5 български и 12 чуждестранни университета. Събитието прехвърля мостове и извън страната, където учат и работят талантливи нашенци. Тематиката на конкурса е главно в полето на архитектурата и техническите науки. Участниците работиха в три направления: „Училища на бъдещето”, „Фасади, цветове, хармония” и  „Градът – градове и инфраструктура, сгради и вътрешни пространства”. Над 125 проекта от България и чужбина бяха показани в Sofia Event Center. Ето как се обърна към участниците министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова:

„Академия ГРАДЪТ” стана кауза, не само национален конкурс. Той вече придоби национално значение и вярвам, че това ще даде смисъл в живота на тези млади хора, които учат в чужбина, да милеят за България. Това са важни инициативи, проекти, за които имаме финансиране. Слава Богу, благодарение на европейското финансиране, пари има. Въпросът е да ги вложим смислено, да ги инвестираме, така че да променяме облика на градовете ни, а младите хора със своите смели идеи да имат хъс, ентусиазъм и мотивация да предлагат своите проекти. Да ги привлечем да се върнат и да направим заедно нещо добро за развитието на градовете ни, на градската среда и инфраструктура. Аз бих предложила те да участват в нашите съвети, в които утвърждаваме инвестиционни планове и проекти. 

Мария Стайнова (в ляво) и Виолетка Славова
В конкурса „Училище на бъдещето” първа награда спечелиха младите архитекти Виолетка Славова, възпитаник на Миланската политехника, и Мария Стайнова – на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Талантливият им тандем представил проект на тема „Център по природни науки и предприемачество” в училище „Никола Вапцаров” в Берковица. Двете млади дами избрали неслучайно тамошното училище, тъй като видели, че екипът му е много отворен към идеите на децата. Впечатлил ги и начинът, по който той подготвил проекта си, за да кандидатства във Фондация „Америка за България”. Освен това, видели, че отдавна не е работил архитект във въпросното училище. И сметнали, че усилията им могат да се съчетаят по най-добър начин в случая. Освен това, решили, че след като ще правят нещо за това училище, трябва да попитат децата какво искат от това пространство, какво предпочитат, какви са им хобитата, какви очаквания имат. Били посрещнати много добре от ръководството. А и от децата. И заредили Виолетка и Мария с идеите си. Ето какво ни разказаха те:

Ние изискахме да говорим с децата, това за нас беше много важно, но принципно това не се прави, много хора щяха да се ограничат да говорят с ръководството на училището. Извървяхме почти целия процес на дизайн-мисленето и вярваме, че така резултатът е по-успешен, защото чрез това мислене всъщност се подсигурява и крайният продукт.
Показаха ни с рисунки как си представят този център. Как искат риби и терариум, растения. Едно дете искаше дори бункер. Всъщност, децата влязоха в ролята на предприемачи. Те вече имаха опит, самите те произвеждали всякакви грънци, черги, продавали ги . И ни заредиха с идеите си. Нашата работа оттук насетне беше много проста, не сме усетили никакви усилия.

В раздела „Фасади, цветове, хармония” първа награда получи Евгения Евтимова от Лесотехническия университет в София за проекта „Цветова схема „Оригами”. Третият конкурс – „Градът” бе в две категории. Награденият проект в него бе на Димитър Стойнев от Manchester School of Architecture. Наградени са още проектите на Цвети Стойчева от Нов Български университет – „Учебен комплекс Национална художествена академия” – както и „реконструкция на ЖП завод в музей за съвременно изкуство” на Елена Павлова, УАСГ. Във всяка от категориите бяха предвидени и други награди.

Снимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00