Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групите Д2 и Odd Crew ще свирят на връх Мусала

Снимка: личен архив

Екипът на радио „Тангра мега рок“ подготвя концерт на групите Д2 и Odd Crew, датата е 30 юли, събота. Събитието е необичайно преди всичко заради мястото – връх Мусала. Каузата, обединила музиканти и учени в организацията на концерта, е извозването на строителни отпадъци, натрупани на най-високия връх на Балканите.

Височината на Мусала е 2925.403 м, измерена е през 1932 г. Според някои източници името означава „близо до Бога“, „път към Бога“, „молитвен връх“… Васил Върбанов, създател на „Тангра мега рок“ и негов програмен директор, известен радиоводещ и музикален журналист, разказва за концерта:

Трябва да призная, че тази акция, за която работим около шест месеца, има две страни. Едната без съмнение е концертът на Odd Crewи Д2, който ще е на самия връх Мусала и по всяка вероятност ще се окаже най-високият рок концерт, правен някога в Европа. Трябва да припомня, че преди да нарекат този връх Мусала, той е носил името на прабългарския върховен бог Тангра, а така се казва и радиото ни. Идеята дойде от нашите приятели от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, които имат база на Мусала. Точно там има струпване на строителни отпадъци, събрали се през годините – тухли, керемиди и пр. На пръв поглед те не са голяма екологична заплаха, но мястото им изобщо не е там. Идеята е да ги извозим до сметище в Боровец. След това върхът ще изглежда значително по-добре. През последните години изключително много хора се качват на Мусала. При добро време в съботно-неделни дни го покоряват не по-малко от 300 души. Чрез нашата акция целим да съберем повече хора, които да помогнат в разчистването на мястото. Те ще получат от нас ръкавици и чували, осигурили сме и координатори на дейностите. За събирането на отпадъците разчитаме на доброволците, транспортирането им след това е наша задача. Базата на БАН е високотехнологична, а в нея работят не само някои от най-светлите умове на страната ни, но и хора, които се грижат за природата и за този свещен връх.

Нашето радио, с изключение на мен, е съставено основно от музиканти – казва още Васил Върбанов. Някои от тях са част от известни български групи – Д2, Odd Crew, Babyface Clan, Last Houp. По различни причини последните две формации не могат да се включат. Концертът ще продължи около час. Любопитно е, че в югозападната част от върха, която ще почистим, се оформя много хубав „амфитеатър“. Там ще бъде разположена публиката. Нашите приятели, физиците, ще ни помогнат звукът да не се разсейва, а да е насочен към слушателите. Това правим и с цел да не смущаваме житието-битието на дивите животни, обитаващи планината, които ние много ценим и искаме да съхраним на всяка цена.

Добре е да припомним, че на самия връх няма хижи, а най-близкият заслон е на малко повече от час. Кабинковият лифт, който свързва курорта Боровец с хижа Мусала, на 30 юли ще работи до 20 ч. Г-н Върбанов каза още, че по негова информация всички места за преспиване в заслона и хижите около най-високата станция на лифта са заети. Друга важна информация  – къмпингуването на върха не е разрешено. Палатка може да се опъне до хижа Мусала, около Мусаленското и Каракашевите езера. Организаторите са предвидили концертът да приключи до 16 ч. Така ентусиастите ще могат да стигнат до Боровец. Времето, необходимо за придвижване от върха до планинския ни курорт, е около 3 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10