Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Плискарт“ представя One Woman Show на Маргарита Спасова

Маргарита Спасова
Снимка: личен архив

Програмата на Маргарита Спасова със сигурност ще привлече вниманието на публиката. Тя изпълнява авторски пиеси на виола, като записва по време на концерта отделни фрагменти, а след това ги възпроизвежда, наслагвайки други звучности с инструменти и глас. Така произведенията носят отпечатъка на момента, в който са създадени, настроението на публиката и самата изпълнителка. Концертът на Маргарита е на 30 юли, от 18 ч., в рамките на Летния фестивал в гр. Плиска, организиран от фондация „Плискарт“.

Фестивалът започна с програма, поднесена от солисти на Варненската опера. Антоанета Маринова, Вяра Железова и Илко Захариев, в съпровод на Жанета Бенун – пиано, изпълниха откъси от популярни опери, оперети, мюзикъли, както и руски романси. В афиша на събитието беше и концерт на трима пианисти – Мириам Люти от Швейцария, Цоньо и Иван Керековски – баща и син. Те представиха творби от епохата на романтизма, а също – джаз и поп. Фестивалът завършва на 30 юли с Оne Woman Show на Маргарита Спасова. Всички програми са подготвени от изпълнителите специално и „по мярка“ за нашия малък форум – казва Венециела Найденова, основател на фондация „Плискарт“ и артистичен директор на фестивала. Тя живее от години в Швейцария, където преподава пиано, организира различни музикални събития. През есента на 2015 г. се проведе първият музикален фестивал в Плиска – първата столица на Дунавска България и мястото, в което Венециела построи чудесна концертна зала.

Става дума за камерна концертна зала, намира се на ул. „Пирин“ – пояснява тя. – Стопанисва се от фондация „Плискарт“, която постепенно започва да развива дейност. Този летен фестивал е една от проявите на фондацията. В събота е концертът на Маргарита Спасова – много интересен музикант и артист. Свири на барокова цигулка, електрическа виола, използва Loop Station и Beatbox, пее на немски, английски и български. Мисля, че това е нейният първи концерт у нас. Целта на нашата фондация е да направим нещо за културния живот в град Плиска. Това е не само място, свързано с историята на България. Всички ние, които работим за „Плискарт“, обичаме града, свързан с детските ни спомени. Дори само това, че хората от този неголям град ще се докоснат до класическата музика и ще я обикнат, си струва усилията. Надяваме се следващото лято базата да е завършена изцяло, за да направим и летни курсове за млади музиканти. Те ще имат чудесната възможност да творят, да свирят и да пеят. Идеята е мястото да се превърне в арт резиденция, в музикално и културно средище. За мен всичко това е свързано с любовта към изкуството, с приятелството, което се ражда между хората, когато споделят тази любов. Може да звучи наивно, но ми се струва, че всеки може да прави това, което обича, да влага цялата си енергия. Така светът става по-добър.


Няколко думи и за Маргарита Спасова – родена е в София, в семейство на музиканти. Баща й е композитор и преподавател по музикална теория, майка й – научен работник, автор на сериозни изследвания. Заниманията си по цигулка Маргарита започва едва на 4-годишна. Завършила е Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. От 1990 г. семейството живее в Германия, където тя продължава образованието си. Завършва инструменталния отдел на Folkwang universitat в гр. Есен, в класовете по цигулка на проф. Петер Даниел и проф. Яцек Климкевич. След дипломирането специализира още две години барокова цигулка във Висшето училище по музика в Кьолн при проф. Ричард Гвилт. Специализирала е бароков обой и джаз-цигулка в същото училище. Има активна концертна дейност в Германия и Европа, както и участия в различни барокови оркестри, между които La Stagione Frankfurt, L´Arte del Mondo, Concert Rojal Köln, Lukas Orchester Stuttgart и др. От 2013 г. започва да композира и експериментира на няколко инструменти (цигулка, виола, китара, обой), в гранични области между класика, джаз, поп и world music, включвайки Beatboxing и Loop Station. Многостранният ѝ талант, както и съчетаването на различни стилове и звучности прави музиката й наистина неповторима.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15