Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето в българския поп

Снимка: БУЛФОТО

В дните около своята 80-годишнина Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца. Продължаваме с новите три песни, които дават три представи за морето в българската поп-музика в последния половин век.

„Море на младостта” е една от песните на Йосиф Цанков и Димитър Василев, с която Лили Иванова се представя на второто издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“  (от 1967 г. конкурса е преименуван на „Златният Орфей“) през 1966 г. Получила едва специалната награда от конкурса, песента се превръща в една от най-популярните  и обичани  песенни балади от репертоара на Лили Иванова.

„Любовта е море“. С тази песен на Петър Ступел и Петър Караангов  изгрява звездата на Лиана Антонова като филмова актриса, защото през 1965 г. тя с огромен успех се снима заедно с немския актьор Манфред Круг  в музикалния филм „Старинната монета“, в който освен нея  записва още 4 песни.

След като напуска „Д2“, Дичо избира самостоятелна кариера и записва поредица от песни, сред които „Сърф, вятър и платно“, с която се представя на конкурса „Бургас и морето“ през 2008 г., с която песен  запазва стиловата си идентичност  на мелоди рока.

„На полугар“ оглави класацията за фолклор, Печелившите този месец са Ана Зайсер – Германия, Марлене Шербурн – САЩ и Наталия Заболотна – Украйна.Те получават диска "Танц на жетварките" на Дико Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05