Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен филмов фест в Пловдив показва света от птичи поглед

БНР Новини
Снимка: droneup-iff.com

Извечната мечта и ние да се реем в небето в абсолютна свобода така и си остава недостижима. Как обаче изглежда раздутият от егото ни свят, ще ни покажат млади креативни хора, които прекрачват смело граници в изкуството с помощта на технологиите.

Римският стадион в Пловдив ще се превърне в декор на най-модерния международен филмов фестивал у нас. На 19 и 20 август DroneUp ще събере сред древните останки творци от 32 държави от пет континента, обединени от страстта си към новаторството. Те ще представят филми, заснети с дрон, на тема природа, градове, пътуване, екстремно и диво, разказ и история, като специално внимание е отделено на българските забележителности и красота. Какво обаче е характерно за този най-нов визуален жанр в изкуството и доколко съпоставим е той с игралното кино?

Не мисля, че можем да направим разделение, тъй като филмите, снимани с дрон, вече са стандартна част от игралните продукции – казва Петьо Петков, един от организаторите на фестивала. – Преди кадрите отвисоко се снимаха с хеликоптер, докато сега в Холивуд използват дрон, защото е по-евтино и предоставя нови възможности. С дрон можеш да снимаш актьора в лицето и броени секунди след това – в един и същи кадър, да се вдигнеш и да покажеш средата, в която той се намира. В нашия случай пък е малко по-различно, защото имаме изискване поне половината от всеки филм да бъде заснета с дрон. Но най-важният въпрос все пак е дали операторът или режисьорът е успял да разкаже интересна история от птичи поглед.



А този поглед над света може да ни отведе в различни творчески посоки в зависимост от въображението на отделните творци. И докато американски оператор е увековечил пътуванията си в екзотични страни – Австралия, Виетнам, Тасмания, Бора-бора, българин е заснел свидни гледки от нашата страна.

Погледът отвисоко ни предоставя съвсем нова красота– продължава разказа си Петьо Петков. – Ние толкова сме свикнали с нашето всекидневие –ходим по едни и същи улици на работа, прибираме се по едно и също време, средата, в която се движим, ни е до болка позната. Но погледнем ли нещата от птичи поглед, всичко около нас придобива различна динамика, различен ъгъл. И това е, което искаме да покажем на публиката – че светът, погледнат отгоре, е по-различен от този, с който сме свикнали.

Както в повечето неща, Съединените щати са крачка напред и в създаването на филми с дрон, смята Петьо Петков. В Европа пък най-добрите майстори работят в Германия и Франция. Българите също се оказват на ниво, затова и в последния момент за тях е създадена специална категория, в която да представят страната ни като домакин. Иначе – зрелище, за което ще се говори дълго, по думите на организаторите, очаква всички в петъчната вечер в центъра на града. Не случайно е избрано и мястото, на което древните корени и съвременната творческа инвенция ще си подадат ръка.

Интересно е да представим среща между старините и традициите, на които Пловдив е толкова богат, и новите технологии – тази нестандартна комбинация търсим и във всяка друга част от фестивала – казва още Петьо Петков. – Освен това Римският стадион е на пъпа на Главната улица в Пловдив и подпомага визията ни да направим публично събитие, в което изкуството е достъпно за всеки човек. Така хората, които се разхождат, ще могат да поспрат и да се насладят на нещо ново и интересно. Входът е свободен и всички са добре дошли.

Фестивалът ще завърши с намигване към Холивуд – ще бъдат раздадени първите Дрон Оскари, разделени в категории, както си му е редът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14