Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От „ол инклузив“ до къщатa за гости: преживяванията на една французойка

БНР Новини
3
Снимка: БГНЕС и личен архив

Рита Морван е дългогодишна приятелка на Радио България. От 10 години насам тя всяко лято посвещава две седмици от ваканцията си, за да упражнява българския си във Френска редакция на Радио България. Това сериозно отношение не е случайно – от 30 години Рита е преводач в ЕК в Брюксел, като владее 5 езика: немски, английски, испански, холандски и български.

Попитахме я на какво се дължи интересът й към българския и как започна всичко ? 

Ако искате ми вярвайте, първият ми контакт с България се осъществи чрез Радио България. Моятa шефкa ме попита дали бих искала да изучавам езика, и тъй като не го познавах, започнах да слушам откъси от предаванията ви. След това реших да прекарам една лятна ваканция във Варна, преди да започна курсовете.

Преди 10 години ЕС беше в период, в който приемаха нови страни членки и преводачи все още липсваха. Тогава Рита получава предложението да започне изучаването на език от новоприетите страни. Тя избира български заради кирилицата, която харесва много, тъй като преди известно време е учила руски.

Икономическият университет във Варна, където Рита е учила
С Рита можем да говорим по много теми, свързани с България. Като преводач на това ниво тя е запозната с политиката, законодателството и тънкостите на международните отношения. Но тъй като е все още лято и време за почивка, решихме да поговорим за туризма в България и личните впечатления на нашата гостенка. Вярно е, че тя не е представителка на средно статистическия чужденец, който не знае български. Точно за това е интересно да научим какви са нейните впечатления, натрупани през годините... 

В РодопитеПървата й почивка на българското Черноморие е преди 9 години, близо до Несебър в хотел „ол инклузив. Обстановката,  качеството на обслужване и храната трудно се приемат от съпруга й, който оттогава не проявява повече интерес към България. Самата Рита обяснява, че е избрала такова място не защото харесва този вид почивка, а защото й изглеждало по-лесно за семейства с малки деца. Но така или иначе,  недостатъците са повече от предимствата и по принцип, според нея, форматът „ол инклузив е порочен, и не само в България:

В продължение на няколко години, докато децата бяха малки, ходехме на хотели all inclusive“ главно в Гърция и Турция, разказва Рита. За малки момчета, пълни с енергия, единственото важно нещо е басейнът и водната пързалка. Но винаги съм била разочарована от тези престои. Например, преди години бях в един чудесен хотел в Гърция с прекрасна храна и обслужване. Летовниците излизаха на обед на ресторант по крайбрежието, купуваха си нещо от магазините, така хотелът допринасяше и за оцеляването на местните търговци. Няколко години по-късно реших да се върна там, хотелът беше станал ол инклузив“, туристите седяха затворени в него, а магазинчетата и ресторантчетата бяха празни или затворени.

Смолянски водопадПрез последните години Рита посещава много други места в България.  Предпочитанията й са към малките семейни хотели и къщите за гости. Естествено, днес впечатленията й са напълно променени : 

Спомням си един прекрасен престой близо до Мадара, където отидох, за да видя Мадарския конник. Спах в един малък хотел, който наподобяваше къща за гости. Природата беше изключително красива, стаите чудесни, а изгледът впечатляващ. Кухнята предлагаше ястия на база на местни продукти от фермата, свързана с хотелчето.

Според Рита културният туризъм е секторът, на който в България трябва да се наблегне, за да се отговори на очакванията на туристите. Страната ни има голям потенциал, но за чужденец, който не знае български не е лесно да се ориентира: липса на табели по пътищата, или лоша сигнализация, трудно достъпна информация и нередовен  междуградски транспорт. Веднъж в Шумен, тя разбира чак на автогарата, че автобусът от 20 часа за Варна е анулиран. Успява да намери кола с други пътници, само благодарение на познаването на езика. Но как биха се справили тези, които не говорят български?

България има много достойнства и предлага голямо разнообразие от дейности – културен и исторически туризъм, но също планински и спа туризъм. Природните паркове са многобройни, има огромен потенциал и за любителите на орнитологията. Но наистина, нека да не е „ол инклузив!

Снимки: личен архив на Рита Морван и БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38