Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виа Понтика – римският път и пътят на птиците не признават граници

БНР Новини
Снимка: green-foot.net

Да прекарваш свободното си време на красиви и девствени места, да се срещаш с ведри, симпатични хора от всякаква възраст, които обичат спорта и природата и се грижат за себе си така, както и за средата, в която живеят.  Това е едно съвсем достъпно удоволствие за приятелите и членовете на клуб „Зелена стъпка“, чието основно ядро се намира в град Разград (Североизточна България).

Идеята на клуба е да популяризира активния, приключенски начин на живот, хората да се забавляват заедно, като в същото време се наслаждават на красивата природа, без да й вредят – обяснява Иван Радев от „Зелена стъпка“. – Събитията, които организираме по Черноморието например, целят да покажат, че един див и незастроен плаж може да предложи достатъчно атрактивно прекарване на свободното време.


Вече три години клубът организира спортни събития. Най-популярни са маратонът „Камчийски пясъци“ (по най-дългия плаж в България от река Камчия до Шкорпиловци), Лудогорският маратон за бегачи и колоездачи в горите край Разград и Великденският крос в града. Всяка неделя, членовете на „Зелена стъпка“ се събират за бягане в парка. Според тях пикниците, плуването и велопоходите са най-достъпните и чудесни начини за прекарване на свободното време. А почистването и поддържането на местности, пътеки и трасета е добро съчетаване на полезното с приятното. 

Следващото събитие от календара на клуба е маратонът Via Pontica.

На 4 септември, за първи път в България, а доколкото зная, и в Румъния, се организира трансграничен маратон – продължава Иван Радев. – Състезателите ще тръгнат от Крапец (Община Шабла), ще преминат покрай Дуранкулашкото езеро и през румънския курорт Вама Веке. Този курорт е прочут, особено сред феновете на рока и сред хората, които харесват къмпингуването. Най-северната точка на бягането е селището Втори май, в покрайнините на град Мангалия.  Вече има повече от 120 записани участници, които ще бягат на 3 дистанции – 42, 21 и 13 километра. Децата на участниците пък ще могат да се състезават на двукилометрово трасе. 


Неслучайно е избрано и името на маратона. Виа Понтика е римският път и пътят на птиците, които не признават граници. Старият римски път започва от Константинопол и върви по крайбрежието, като на север достига до древния град Истрия (Histria или Istros), до езерото Синое на територията на днешна Румъния.Днес Виа Понтика е наименованието и на един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка.

Традиционно, състезанията на „Зелена стъпка“ са предшествани от палаткови лагери, в които участниците се събират от предната вечер. Този път маратонът съвпада с втория от четири почивни дни – една добра възможност за закриване на сезона на морето. Голяма част от участниците се познават, а по време на такива събития хората са много отворени и приятелски настроени.


Разговарям с Иван, точно преди да потегли към морето. Ентусиазмът и позитивните му очаквания зареждат и мен. Едва ли бих се справила с по-дългите дистанции, но детското трасе би било подходящо начало. А прекрасните гледки, на които човек може да се радва, обхождайки брега, със сигурност си заслужават усилията.

Снимки: green-foot.net и @viaponticarun



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08