Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторска надпревара на Международния панаир на традиционните занаяти в Етъра

БНР Новини

От 2 до 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово ще се проведе XIV Международен панаир на традиционните занаяти. „Събитието е музеен продукт и има за задача да образова, а не само да забавлява посетителите и това го отличава от останалите подобни инициативи” – казва доц. Д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър”. Образователният елемент ще бъде под формата на интересни и любопитни истории за традициите и занаятите, които ще бъдат придружени от демонстрации. В тазгодишната програма има стриктни изисквания всеки предмет, представен на Панаира, да бъде изработен според старите технологии и от материал, характерен за дадения период – уточнява Светла Димитрова и добавя:

СнимкаАкцент на панаира поставяме върху тъкачеството и сме подготвили изложение на редки текстилни техники. Специален раздел отреден на този занаят ще има и в 12-та Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще”, с която откриваме програмата на панаира. Ще представим и изложба на 92-годишната Стойна Кръстанова, която е част от задругата на майсторите в Пловдив и работи занаят още от 1968 година. Експозицията й „Възродените тъкачни техники” ще разкрие на посетителите старинните техники за изпълнение на коптска, византийска и българска тъканна орнаментика. Ново тази година е, че в изложбата-базар освен награденият майстор от състезанието предната година, дърворезбарят Антон Николов, ще участват и негови приятели и конкуренти със свои произведения. Така изложбата ще бъде много по-богата и разнообразна. Ще има и много занимания за деца в музейния кът „Открий какво умееш”, ще има възстановки и демонстрации на домашни занятия и народни обичаи. Майсторската ни надпревара тази година е „Тъкане на колани „на кори” един занаят, който е доста древен, практикува се на различни места на Балканите, но по различен начин. В състезанието ще участват не само български майстори, но и чужденци и най-добрият ще вземе голямата награда „Сребърната хлопка”.

СнимкаПреди две години занаятът „Тъкане на колани „на кори” е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство. Според регламента на състезанието, участниците трябва да изработят два предмета. Резултатите от състезанието се обявяват по време на традиционната „Вечер на майстора”, която тази година е на 5 септември. Победителят освен голямата награда „Сребърна хлопка” получава и правото да подреди своя изложба-базар в ЕМО „Етър” през следващата година. 14-ият Панаир на занаятите има нова рекламна визия и засилено международно присъствие, а участниците от България ще бъдат над 120.

СнимкаОпитали сме се да разширим географския обхват, като имаме заявено участие на занаятчии от ЮАР, Судан и Алжир. Ще участват традиционните ни гости от бившите съветски държави Беларус, Украйна, Русия и от близките ни съседи – Сърбия, Македония и Румъния. Идеята е да се покаже как даден занаят се съхранява в отделните страни, кое е общото и кое е различното. Това ще бъде обект и на научната конференция. Всъщност онова, което отличава Етърският панаир на занаятите от останалите е, че той е не само място за търговия, а преди всичко място за музейна работа. И наградите, които връчваме, са за поощрение на онези майстори, които спазват традицията, които влагат естетика и които търсят продължение на занаята в съвременните условия, обяснява доц. Димитрова.

СнимкаПо време на петте дни на панаира състави от цялата страна ще покажат богатството на българския фолклор. „Музикалната ни програма вече няма да бъде само в часовете около обяд както беше досега, а ще бъде през целия панаирен ден”, обяснява Светла Димитрова. Първи на сцената в „Етър” ще стъпят танцьорите от трупата на Нешка Робева National Art.

СнимкаСпециално за нас те са подготвили представление, което е микс от различни фолклорни елементи, изпълнявани в другите им спектакли. Тази компилация ще бъде показана за първи път. Имаме много интересни изпълнители от габровския регион. Тази година ще дойдат възпитаници на училището по фолклор „Филип Кутев” в град Котел. Едни млади и много талантливи изпълнители. В програмата ще вземе участие и много популярната сред младото поколение формация „Тъпани и гайди” с по-съвременна интерпретация на българското народно творчество.

Снимки: Етнографски музей на открито „Етър”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30