Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софиянци ще бягат цял ден и цяла нощ в подкрепа на българските параолимпийци

БНР Новини
Снимка: prioritysport.club

На официалния празник на София – 17 септември, и в синхрон с Параолимпиадата в Рио и Европейската седмица на спорта, в столицата ще се състои Sofia24run – благотворителна инициатива в подкрепа на българските параолимпийци. Подробности за нея разказа Магдалена Христова – член на организационния екип, но и лекоатлет, държи рекордите на България в скока на дължина за жени в зала и за девойки, има множество призови класирания на международни турнири и европейски купи:


Събитието представлява 24-часово щафетно бягане на Националния стадион „Васил Левски”. Всички участници ще бъдат разделени в отбори. Всеки отбор ще разполага с една щафетна палка. Един участник от отбор в даден момент бяга, другите през това време го изчакват. Всеки може да бяга колкото пожелае, това не е състезание. Целта е да помогнем на нашите параолимпийци. Всеки ще бъде полезен, независимо дали направи едва, две или сто обиколки, защото всяка една обиколка се равнява на един лев, предоставен от нашите дарители и спонсори.

Желателно е хората, които искат да участват в маратона, да се запишат предварително на sofia24run.com. Откриването е в 14 ч., но всички (аматьори, професионалисти, възрастни и деца) са добре дошли по всяко време на денонощието. Магдалена Христова сподели подробности за вдъхновението и мотивацията, които стоят зад Sofia24run:

Част от Българската параолимпийска асоциация се помещава в националния стадион „Васил Левски”. Ние, хората от нашия спортен клуб, тренираме с тези хора, те са близо до нас, познаваме се, виждаме в какви условия тренират и как се подготвят. От тази факт произлезе и желанието ни да им помогнем по някакъв начин. Искахме да е нещо различно, което не е правено досега, за да привлечем хората и да съберем достатъчно средства. Искахме и това да бъде предизвикателство към участниците и те да проявят своята воля. Ще имаме и място за дарения, на което всеки, който пожелае, ще може да дари лични средства на място. Всеки един човек, който ще помогне, ще получи тениска или друг сувенир за това, че е участвал в нашата кауза.

Идеята на организаторите е Sofia24run да се превърне в ежегодно събитие. Според Магдалена Христова така ще може да се помогне изцяло на българските параолимпийци, които се нуждаят от силна финансова подкрепа:

Когато започнахме да организираме кампанията, ние се срещнахме с българските параолимпийци. Имаме списък, който ни е даден от тях. Най-належащото са специалните фитнес уреди и оборудване, от които имат нужда, защото много от тях са в неравностойно положение и имат специфични изисквания. Също и различни други неща, които ще са им полезни в тренировките – екипировка и т.н. Залата им трябва да бъде ремонтирана и подобрена. Всички пари, които се съберат, ще бъдат вложени в тях.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03