Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Балканска черга” събира на едно място колорита и обичаите на Балканите

БНР Новини

За шеста поредна година в селото на големия български художник Владимир Димитров-Майстора – Шишковци, от 22 до 24 септември ще се проведе традиционният международен форум  „Балканска черга”. Символ на фестивала са чергите, защото, докато трае празникът, могат да се видят колоритът и обичаите на всички народи, населяващи Балканите. На изложението може да се види, че между тези традиционни произведения на изкуството от региона няма голяма разлика. Това показва, че българи, сърби, гърци и македонци споделят един общ дух. През годините този символ на Балканите е сякаш разделян и разпокъсван, но все пак на края съшит. За значението на фестивала ни разказва неговия организатор Борислав Крумов:

Всички искаме да сме заедно. Това може да се види и във фолклора, който звучи в дните на фестивала. Голяма разлика в звученето няма, а само думите са на различен език. Този форум показва, че е хубаво Балканите да бъдат заедно и по този начин да бъдат по-силни. Всеки, който дойде на празника, може да се убеди, че балканските народи имат общи традиции.

СнимкаПо време на феста има разнообразни конкурси, като един от тях е за кулинарни изделия. Ще има уникални баници, печива от миналото и, разбира се, скара. А на 23-ти посетителите ще могат да опитат  традиционния кюстендилски зелник.

Имаме и конкурс по народна борба. Провежда се на голяма поляна и в него може да се включи всеки, който желае. Участниците имат възможността да се преборят за яре. Поради големия интерес тази година състезателите ще бъдат разделени на аматьори и професионалисти. Нов момент по време на фестивала е състезанието по рязане на дърва. Знаете, в района има много гори и фирми за дървообработка. Има значителен брой хора, които се трудят в тази сфера, и смятаме, че една такава надпревара би била доста атрактивна.

СнимкаПо време на „Балканската черга” ще присъстват над 2000 участници от 150 групи от България, Сърбия и Македония. Вечерите ще бъдат изпълнени с фолклор и хората ще се вият чак до полунощ. Посетителите ще могат да опитат как се правят грънци или да изплетат кошница. Ако това не е достатъчно, всеки желаещ може да се отбие до къщата-музей на  Владимир Димитров-Майстора, за да види къде е живял и творил художникът. Разбира се, най-колоритен и очакван е конкурсът за най-добра домашна ракия. Кой ще вземе участие и на кого ракията е най-ароматна и пивка?

Традиционно участие вземат гостите от Сърбия и Македония. Знаете, че Босилеград е българска територия, която е останала зад граница, но определено там традициите са запазени и се правят много вкусни неща. Интересното е, че в последните няколко години участник от Македония печели конкурса с ракия, направена от дюли, в която има и мед. Вкусът и́ е уникален и няма кой да я надмине. И тази година сме го помолили да бъде в журито, за да дадем шанс и на другите производители.

Международният фестивал „Балканска черга” е призив да забравим раздорите в миналото, да бъдем заедно и да се радваме на общото си съжителство.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30