Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпей „Обичам те“ на български

Група „Хоризонт“
Снимка: личен архив

През този месец музикантите от рок група „Хоризонт“ тръгнаха на национално турне под мотото „Изпей „Обичам те“ на български“. Каква бе мотивацията за него, ще разберем от Валери Славчев – вокалист, китарист и фронтмен на бандата:

Каузата е в подкрепа на българския език и българската музика, както и за излъчване на повече българска музика в радио ефира. От декември миналата година започнахме да работим по организацията на серия концерти от тази кампания. Тя стартира сега през септември и обхваща  Плевен, Пазарджик, Варна, Русе, Самоков, София, Пловдив  и Стара Загора. Във всеки един от тези градове се присъединяват и местни изпълнители. Получихме подкрепа от много наши колеги, сред които са Жоро Янакиев от „Сигнал“, групите „Атлас“, „Спринт“, „Фанданго“, „Ренегат“ и още други. Нека да припомня, че всички песни, превърнали се в хитове, са изпълнени на български език, а не на чужд. Не си заслужава даден творец да пее на друг език, при положение, че изпълнява и пише музика, предназначена за страната ни. „Изпей „Обичам те“ на български" – това е мотото на кампанията. Защо „обичам те“? Защото, когато общуваме помежду си, ние казваме тази дума на български, а в песните я изказваме най.често на английски. Според нас, това не е правилно. Разбира се, всеки има правото и свободата да се изразява в музиката си както намери за добре. Ние, група „Хоризонт“, изразяваме нашата позиция, а тя е подкрепена от наистина много музиканти от цялата страна. Желанието ни да звучи и повече българска музика в ефир също е нещо много важно и няма български музикант, който да не го желае. Аз искам кампанията да продължи и през 2017-та година и да гостуваме в още градове на България. За реализацията на тази идея сме благодарни и на всички общини, които застанаха зад нас. Така че, от май догодина мисля да продължим. Отправям призив към всички млади музиканти, които сега тръгват по своя път, да пишат песните си на родния ни език. Това е най-естественото, което може да направим всички ние, а този, който ще спечели от всичко това, е българската публика.

В каузата си музикантите подкрепят и традицията да се пишат и качествени български текстове, с естетика, която възпитава стойности у подрастващите. Всичко това е силен контрапункт на нашумелите напоследък изпълнители с нецензурни текстове и лишени от особена съдържателност песни.



 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05