Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ охлади икономическата еуфория на София

БНР Новини
МВФ ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика от 2,3 на 3 на сто от БВП, заяви ръководителят на редовната мисия на МВФ в България Реза Бaкир на среща с министър-председателя Бойко Борисов.
Снимка: БГНЕС

През последните десетина дни в София на проверка беше мисия на Междунродния валутен фонд начело с Реза Бакир. Тя трябваше да провери какво е положението в икономиката, какво става с току що преминалите стрес тестове банки, как вървят нещата с реформите, докъде е стигнала борбата със сивата икономика и корупцията, в какво състояние са публичните финанси. Въобще експертите трябваше да направят цялостен преглед и оценка на икономиката и финансите на България.

Такива проверки не са нещо изключително, те са практика на Фонда по отношение на страните от т.нар. група на развиващите се пазари. Очевидно България все още е смятана за нуждаеща се от известен надзор, въпреки че е член на престижния Клуб на богатите, както понякога наричат Европейския съюз.

Българските власти посрещнаха инспекторите от Вашингтон с усмивки и широко разтворени обятия и без всякакви дипломатични опити да поприкрият своята гордост и удовлетворение, че имат нещо качествено за показ пред МВФ. И наистина, и политици, и наблюдатели, и икономически експерти, и международни изследователски центрове твърдо смятат, че в момента българската икономика е в много добро здраве, работи на пълни обороти и постига забележителни резултати. В това се убедиха и от фонда по време на престоя и разговорите в София. До такава степен, че ревизираха прогнозата си за тази година за ръста на БВП от първоначалните 2,3 на цели 3%! Това може да е малко в сравнение със средния показател за света, който надхвърля чувствително тези 3%, но пък не е чак толкова лошо постижение за Евросъюза, където някои страни-членки още се борят с последиците от световната икономическа и финансова криза от 2008г.

Тази оценка достави голямо удоволствие на българските власти, които по принцип са свикнали постоянно да бъдат критикувани и от МВФ, и от Световната банка, и от Европейския съюз за водената от тях икономическа политика. Не трябва все пак да се забравя, че България е най-слабо развитата в икономическо отношение страна от ЕС, което до голяма степен се дължи на неумението и често нежеланието на управляващите да провеждат необходими, но болезнени в социално отношение структурни реформи. И на ширещата се масова и всеобхватна корупция, тясно свързана с една значителна и мощна сива икономика.

И точно такива бяха основните заключения на мисията на МВФ, която завърши и си замина за Вашингтон тези дни. Тя призна направеното от България, но охлади икономическите страсти с много по-трезви прогнози и оценки, които малко намалиха градуса на икономическата еуфория в страната. Дотук – добре, казаха с две думи от фонда, но в средносрочен план ви очакват проблеми и за никакво безметежно бъдеще не може дори и да си помислите.

Според МВФ през следващите няколко години икономическият ръст ще се забави до 2,5% и това поради няколко основни причини. Първата е, че много важни структури реформи или не са започнати, или не са довършени и изглеждат забравени. Втората са все по-големите проблеми пред бизнеса да намери квалифицирана работна ръка. Образованието не е на необходимото равнище и не предлага такава работна сила, каквато иска бизнесът. Освен това, каймакът на квалифицираната работна ръка вече енапуснал или предстои да напусне страната в търсенето на по-добри условия за труд и живот в чужбина. В България остават нискоквалифицираните и немотивираните с елементарни умения и компетенции. Друг проблем, който ще забавя икономическия ръст в обозримото бъдеще е неравномерното ниво на развитие на регионите в България. И действително, има такива, които са цели бизнес-колоси и други, където бизнесът се свежда до кварталното магазинче за хранителни стоки. Всички тези дисбаланси се съпровождат от огромен по своите размери и мощ сив икономически сектор, който не плаща нито данъци, нито осигуровки. И накрая като логичен завършек на тази пирамида от проблеми идва корупцията на всички равнища на централната и местна власт, която обезкуражава и ощетява честния бизнес, изкривявайки освен това значително функционирането на свободната конкуренция. А че това е много сложен и труден за решаване проблем, говори фактът, че един нов закон-антикорупция, на който се възлагат големи надежди, вече над година не може да бъде приет поради сблъсък на интереси в парламента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00