Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Extreme Fest София – адреналинът като начин на живот

БНР Новини
6
Снимка: БГНЕС

Extreme Fest е единственият фестивал за екстремни спортове, който се провежда в София. Тази година фенове на спорта и екстремностите имаха възможност да практикуват любимите си занимания в Княжевската градинка (пред паметника на Съветската армия) от сутрин до вечер през почивните петък, събота и неделя. Extreme Fest събра професионалисти и фенове на екстремните спортове, които не просто наблюдаваха отстрани, а можеха да участват в специализирани демонстрации и уроци. Събитието се проведе с подкрепата на Столична община и е част от инициативите „София – Европейска столица на спорта 2018“ и „Европейска седмица на спорта“.


През цялото време градинката беше пълна с хора, някои от които спортуваха, други гледаха с интерес, трети снимаха, а най-лежерните посетители хапваха и пийваха коктейли, докато шумно коментираха нечий велоскок.


Спортовете, които видяхме на събитието бяха: свободно скачане – въздушна възглавница, катерене по стена, бънджи скокове от кран, мото стънт, автомобилен дрифт, картинг уъркшоп, състезание по ролери и скейтборд, BMX състезание, велосипеден тест райд, таекуон-до, фехтовка, шоу по гимнастика, състезание по Стрийт Денс, баскетбол 3 х 3, и бъбъл футбол (хора облечени в надуваеми топки, които играят футбол).


Едно от най-интересните неща, което караше публиката да затаи дъх, беше състезанието по скачане с велосипеди. На опашката за велоскок се запознахме с двадесет и шест годишния Александър Младенов. Той ни разказа малко за себе си и за страстта си към колоезденето, което практикува от повече от 12 години:

Имам няколко типа колела. Някои са за скачане и свободен стил, а другите са за даунхил (спускане с велосипед, най-често в планината). Те са с по-големи амортисьори и по-лесно минават през неравности, камъни, корени, пригодени са за гората. Най-често карам в Борисовата градина, където има специално направени платформи за скок, и в Южния парк. Винаги съм харесвал мотокроса, но за съжаление нямах финансова възможност да го практикувам. Трябваше да заменя тази страст с нещо друго пак на две колела. Започнах със спускането с велосипед, след това усъвършенствах и dirt jump (скачане с колела по пясъчни или каменисти дюни / хълмове). Скачаме на Витоша, но съоръженията са отворени само през уикенда. В София няма много добри условия, но всички, които обичат спорта и този тип каране, се стараят да запазят спорта жив. Даваме всичко от себе си, понякога даже лични финанси, за да се правят нови рампи и скоци. Аз лично не мога да кажа, че имам идоли. Винаги съм споделял опит с приятели. На всеки му вървят различни неща. Учим се един от друг и си помагаме. Състезанието на “Extreme Fest” ме събра с хора, които не съм виждал от години. Радвам се да съм в шоуто и да се видя отново с приятелите си. Винаги съм гледал да бъда атрактивен за публиката и за журито. Важното е да завършиш с няколко добри трика. Това е достатъчно, за да си щастлив и да запишеш деня като успешен. Карането е движение и свобода. Когато излетиш от рампата не усещаш триене и гравитация. За няколко секунди си безтегловен.


Много надъхани и влюбени в спорта младежи като Александър вдъхваха живот на Extreme fest и емоциите им подканваха аматьорите да опитват неща, които едва ли биха посмели друг път. Всеки от трите дни завърши с награждаване на най-добрите в състезателните дисциплини, концерт и специално афтърпарти за разсейване на натрупания през деня адреналин.

Снимки: Луиза Лазарова, БТА, БГНЕС, БУЛФОТО



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38