Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе книга с любовните писма на Яна Язова до проф. Александър Балабанов

Снимка: архив

„Дух над мене” е документална книга, включваща деветдесет и едно писма на Яна Язова до проф. Александър Балабанов. За съжаление, нейният съставител Цвета Трифонова така и не дочака премиерата на своя труд. “Аз не зная по-жестока съдба в нашата литература от съдбата на Яна Язова. Хвалена от 18-годишна, тя е окончателно изхвърлена от литературния живот на 32 години. От 1944-а до 1974-а Язова пише с увереността, че един ден ще я четат – и излиза права”, написа за необикновената й съдба поетесата Валентина Радинска. И макар че с творбите си Яна Язова се нарежда сред най-големите в българската литература, мнозина са привлечени най-вече от страстната любов, която писателката изживява с проф. Александър Балабанов. Чуйте още за излязлата наскоро книга от Валентина Радинска.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37