Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София се готви за по-строго третиране на незаконната миграция

Снимка: БГНЕС

Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС дискутира тази седмица в Люксембург нуждата от ускоряване на процесите по техническото подсигуряване на външните граници на съюза. На форума Германия постави въпроса и за бърза промяна в правилата за предоставяне на убежище и реформиране на т. нар. Дъблинска система до началото на 2018 г.

В тази връзка вътрешният министър Румяна Бъчварова пледира реформата в дъблинските правила за даване на убежище да създаде справедлив механизъм, който отчита географското и икономическото положение на държавите в ЕС и да не води до натоварване на страните от предната линия. Министрите одобриха нов пътен документ за самоличност, който да улеснява репатрирането на нелегални имигранти в родните им държави. От защитните и техническите характеристики на документа се очаква да улеснят признаването му от трети страни и да ускорят връщането на хора без право на пребиваване в ЕС. За България въвеждането му ще е от съществено значение, защото би допринесло да се прекрати тревожната тенденция мигранти с редовно издадени документи от Агенцията за бежанците да се опитват да напуснат страната в посока към ЕС не веднъж, а многократно. По време на заседанието в Люксембург в София бе съобщено, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов след очакваното приемане на промени в Закона за МВР ведомството ще започне да назначава на трудов договор служители за съдействие при граничния контрол и охраната на държавната граница с право да използват физическа сила и помощни средства като белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и други. Мярката подсказва, че властите подготвят нов, по-строг режим на третиране на незаконните мигранти. За такова намерение говори и идеята 15милиона от предоставените от ЕС 160 милиона евро за справяне с бежанската криза да се вложат в изграждане на отдалечени от населени места кризисни центрове от затворен тип, където настаняваните да бъдат охранявани до изясняване на тяхната самоличност и произход.

В Люксембург вътрешният министър Румяна Бъчварова изрази и задоволство, че новата Европейска агенция за гранична е брегова охрана е започнала да действа първо на територията на България и отбеляза, че контролът на миграционния натиск вече е засилен не само по българо-турската, но и по българо-сръбската граница. Германия и Австрия настояха въведените извънредни проверки по границите на свободната за движение зона в Европа да продължат и след изтичането на крайния им срок в средата на ноември. Въпросът вече не е дали да има нов режим, а кога ще се усетят мерките от него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00