Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заповядайте на BRUGNON TRAVELS: First stop BULGARIA…

БНР Новини
3
Снимка: личен архив

От 19 до 21 октомври жителите и гостите на София могат да посетят симпатичната изложба на младия френски карикатурист Максим Брюньон, който започва европейското си турне от България. Той е роден в Нант /Северозападна Франция/, известно време свири на китара в рок банда, но рисуването и вкусът към детайлите го привличат още от юношеските му години. Така започва постепенно да претворява невинаги смешната действителност в хумористични рисунки, които в зависимост от темата се превръщат в мини комикси.

С течение на времето Максим Брюньон трупа опит и желание да опознае и други страни, с техните тъжно-весели навици и особености. Подтикнат от български приятели, той решава да организира първата си изложба в София, като за целта прекарва 3 месеца в наблюдение на българските бит и нрави. Още от първия ден, останах стъписан от „българското да и не“ – кимам с глава одобрително, а хората ми се мръщят…, споделя с усмивка младия карикатурист, който изненадва публиката си с доста интересните си хрумвания и находки.

Как се ражда идеята за начало на BRUGNON TRAVELS от България? Като българи, това може само да ни радва, тъй като България продължава да бъде недостатъчно позната във Франция, въпреки усилията на българите франкофони и на французите, които работят с огромно удоволствие в страната?

Наистина България не е добре позната във Франция и честно да си призная, това не беше моя първоначален избор като отправна точка на моята европейска обиколка. Решаващи се оказаха българските приятели на моя близка, които наклониха везните по посока София. А и аз си казах, защо да не започна от най-непознатите за мен места? Сега, след тримесечен престой в страната ви, мога с усмивка да заявя, че никак не съм разочарован от решението си. Напротив, аз рисувам всичко, което ме впечатлява, и се опитвам да направя по-разбираеми нещата от живота. На изложбата показвам френските си рисунки, но и много български „хумористични сюжети“, които не задължително са остри карикатури.

Как избирате темите и персонажите на вашите рисунки?

Вдъхновява ме всичко, което ми се случва в ежедневието – хора, пейзажи, странни или комични ситуации, в които попадам. Самият аз съм главното действащо лице, което изразява любопитството си или си задава въпроси относно странностите на обкръжението. Имам особена слабост към неблагополучията и превратностите на съдбата, като се опитвам да изтрия от тях черните краски и да ги превърна в източник на смях и закачка. В това отношение България много ме впечатли и откровено ми харесва. Замислям се дали някой ден да не се установя във вашата страна. Колкото до темите, въпреки че търся забавната страна на нещата, не подминавам и „сериозните“ проблеми, които са част от живота ни – расизма, мигрантската вълна, терористичните атаки във Франция. Все пак считам, че радикализмът не е така обострен в България, за разлика от настроенията в други страни.

Следващата изложба на Максим Брюньон ще бъде в Будапеща, където отново с усмивка ще разкрие унгарските странности…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30