Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Jazztory – историята на джаза в звук и картина

Снимка: Jazztory

Jazztory е образователна поредица, която представя композитори и изпълнители от света на „свободната музика“. Идеята е на джаз барабаниста Борислав Петров, автор и водещ на лекторията. Първият концерт с мултимедийна презентация е преди три години – на 6 март 2013 г., посветен е на Чарли Паркър. Повече от 20 са изданията на Jazztory досега. На 28 октомври предстои среща с творчеството на Ханк Мобли – саксофонист, живял сравнително кратко, но оставил прекрасни записи.

Саксофонистът Ханк Мобли е малко популярен не само в България, но и по света – разказва Борислав Петров. – Той е от хората, които незаслужено остават „в сянка“. Велик саксофонист, макар и с кратка кариера, той е в силата си през 50-те и 60-те години на м.в. Сериозно заболяване го принуждава да се оттегли от сцената някъде в началото на 70-те години. Открива го барабанистът Арт Блейки, който събира талантливи музиканти в The Jazz Messengers. Ханк Мобли е един от членовете на легендарната група, след това започва самостоятелна кариера. За щастие успява да направи много записи, оставя красива авторска музика. Музикантите, с които представяме програмата, посветена на Мобли, са мои приятели и съмишленици. Саксофонист е Арнау Гарофе, испанец, възпитаник на консерваторията в Хага. В групата са още китаристът Александър Логозаров и Веселин Веселинов-Еко на контрабас.

Ханк Мобли
Ето и още интересни детайли около поредицата и задачите, които си поставя Борислав Петров:

За мен Jazztory е историята на джаза в звук и картина. Опитвам да намеря архивни материали за всяка тема. В интернет има доста филми, но повечето хора нямат търпение да правят подобни проучвания. А аз ги представям в компактна форма – около 35 минути документален материал и останалата част – музика на живо. Искам да представям джаза във възможно най-автентичния му вид. Живеем в страна, „поорязана“ от истинската джаз история, затова все още битуват предразсъдъци и неясноти. За немалък период от време България е била изолирана от естествения поток на тази музика. Тя просто не е съществувала у нас от 40-те до края на 60-те години. Именно тогава джазът излиза от ролята си на танцувална и забавна музика, постепенно придобива статут на „високо изкуство“. Тогава са най-сериозните иновации в жанра, най-сериозните постижения в авторския джаз. Затова поднасям музиката с точното звучене, точните факти, точните стилове, подчертавам наистина характерното за автори и изпълнители. Не искам да представям само известните имена, а преди всичко личностите, повлияли развитието на тази музика. Учих, а след това живях в Холандия общо 12 години. Там има изключително добре развито джаз образование, постоянно гастролират всички големи имена, публиката е добре информирана. Реших да допринеса според силите си и в България ценителите да получат информация по адекватен начин. При това не само за американските джазмени. Когато в България забраняват джаза, в Западна Европа той се превръща в символ на свободата, творци и интелектуалци го издигат в култ. Имам идея да се върна в Jazztory към ранните години на тази музика и у нас, когато тя се е развивала както навсякъде по света. Едно от предстоящите издания ще бъде посветено на The Andrews Sisters, популярни по време на Втората световна война. Мой приятел ми напомни, че младото поколение не познава добре дори имена като Симеон Щерев и Милчо Левиев. Това е основната задача на поредицата – да попълни празнотите в информацията, да разбие някои митове и да донесе радост и удоволствие на публиката.

Снимки: Jazztory




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15