Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древноримското културно наследство през погледа на новите технологии

БНР Новини

Замисляли ли сте се как най-детайлно можем да съхраним историческите богатства на страната ни? Живеем в ерата на дигиталното и новите технологии ни дават все повече възможности. Наскоро в Регионалния исторически музей - Русе бяха представени досегашните резултати от реализирането на проекта „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния”- ARCHIVE. Тойе финансиран от Европейския фонд за регионално развитие в направление „Европейско териториално сътрудничество”. Главен изпълнител на проекта е Русенският университет „Ангел Кънчев” в партньорство с Регионалния исторически музей в Русе и Музея на националната история и археология в Констанца, Румъния.

Снимка

Как точно ще бъде реализирано начинанието и каква е техниката, която ще оформи 3D визуализацията на римските крепости? Разказва  доц. Пламен Захариев, координатор към Русенския университет за ARCHIVE.

Идеята на този проект е да се създаде една нова модерна и интерактивна среда с помощта на информационните технологии за визуализация на древноримските крепости . Това ще бъде извършено посредством съвременни методи за дигитализация. Обектите ще бъдат заснети с цифрови фотоапарати и видео камери, сходни с използваните в кинопродукциите на Холивуд. Цялата тази информация ще бъде дигитализирана и ще се създадат триизмерни модели. В рамките на проекта е предвидено закупуване на дронове, които да заснемат обектите от въздуха. Така ще се извърши реконструкция по методите на фотограметрията и всички крепости ще бъдат разпечатани цветно чрез 3D принтери. Тези реални модели ще бъдат изложени под формата на експозиции в музеите в Русе и Констанца. За най-интересните обекти от румънска и българска страна може да направим виртуални разходки в самите крепости и панорамни снимки, подобни на това, което правят и Google в музеите по света.

Снимка

А каква е историческата значимост на проекта и кои ще са крепостите, които ще бъдат пресъздадени в 3D? Става въпрос за едно по-различно отношение към римското наследство и то с фокус при Дунав, където всъщност в античността се е намирала границата на римската империя. Самият проект предвижда проучване на крепостите покрай реката, но не толкова от археологическо естество, а по-скоро каква е била тяхната историческа значимост в миналото и сега от гледна точка за развитие на туризма.


Интересно е какво се прави в момента, тъй като римляните са оставили след себе си многобройни крепости, градове и светилища. Ето какво ни разказа проф. Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей в Русе:

Някои от българските са доста известни, като Нове в Свищов - изключително важен военен лагер с болница. Тази година бе разкрита и една вила с добре запазена инсталация за отопление на баните и външен басейн. Наблизо е и римският град Димум при Белене. Част  от тази крепост е под водата, но е доста важно да се покаже в какъв стадий е проучването, тъй като тя все още не е разкрита напълно. На изток след Свищов най-близката крепост е Ятрус. Тя се намира точно на устието на река Янтра, оттам и нейното име. Проучвана е над 40 години. Екипи от Германия и България са разкрили строителни площадки и постройки на щаба на армията. Следващата крепост, която е включена в проекта, е Сексагинта Приста край Русе, представляваща разкрит музей. Съвсем наблизо е Тримамиум - една местност край село Мечка. Не можем да не споменем и Дуросторум при Силистра, един от големите древноримски градове, където са сечени монети и издигани разкошни базилики в християнския период. И като контрапункт на всички тези градове е Абритус при Разград. В неговия облик видимо присъства Римската империя“.

Снимка

Независимо в какъв стадий на проучване и съхранение е всеки един от тези римски градове, целта на проекта е да се открият важни културно- исторически и туристически точки покрай Дунав. За съжаление, доста от пътищата, които водят до избраните обекти, не са в добро състояние и достъпът до тези места е изключително труден. Не можем да не обърнем внимание на факта, че тези римски крепости са част от общоевропейската култура. Цялата днешна европейска цивилизация се гради на древноримската и древногръцката култура. Не трябва да забравяме, че и ние сме част от нея.

Снимки: thesite.bg и uni-ruse.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00