Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години канал Фолклор на БНР в класацията за месец ноември

Бистришките баби
Снимка: bg.wikipedia.org

В дните около своята 80-годишнина Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца.

Музикален канал Фолклор на Радио Бинар ще отбележи своята трета годишнина с концерт в Първо студио на БНР на 20 ноември от 15.00 ч. Входът е свободен, а участниците са от цялата страна. От групите, които изпълняват изворен фолклор, ще участват съставите от с. Брезница, с. Абланица, град Хаджидимово, с. Сейдол, световно известните „Бистришките баби“ и приятели на канала Фолклор от София като трио „Евридика“, квартет „Авигея“ и др. 

СнимкаЗа този месец сме подготвили в класацията известни гласове и групи от различни фолклорни региони на България.

„Аз не съм дошъл, Калино“ изпълняват: Недялка Керанова и ОНМ на БНР под палката на прочутия Коста Колев, който е композитор и аранжор на песента. Недялка Керанова е сред най-известните тракийски певици и е доайен на сватбарската песен. Работи за фолклорен ансамбъл в Пловдив, в ДАНПТ "Филип Кутев",също с прочутите сватбарски оркестри – Леновската и Конушенската групи. Сред най-популярните й песни са: „Аз несъм дошъл,Калино", "Като седиш, Кино, Кинче", "Караджа дума Русанки" и др. Известна още и като "българската Ела Фицджералд" в музикалната гилдия.

„Мори тръгнал юнак“ е известна песен на МФГ от с. Абланица, община Хаджидимово, област Благоевград. Смесената фолклорна група на самодейците при народно читалище „Просвета-1940 г.” в селото ще изпълни на 20 ноември по време на концерта по повод третата година на канал Фолклор характерните за българомохамеданите едногласни песни. Началото на организираното песенно и танцово изкуство в селото е поставено през 1954/55 година. Сформират се танцов и хоров състав. В мъжката група участват Атем Имамов, Мурад Метушев, Неджип Хавальов, Амет Кавазов, Фаик Велиев и др. Те печелят редица награди на фестивали като "Пирин пее", "Копривщица", "Омуртаг", "Малешево пее" и др. Имат многобройни участия в чужбина, а това лято участваха във фестивала в гр. Улцин, Черна гора. 

„Родопска Ария“ (Aria of the Rhodopes) е част от албума на Недялко Недялков „Искам да кажа“ (2014). Изпълняват СО на БНР и Недялко Недялков, а композитор е Георги Андреев. Последното предложение е по-модерно и леко, на границата между различните стилове, но кавалът на Недялко Недялков отдавна е надскочил границите на жанровите определения и стилистики. Запомнящо се е участието му в последния албум на живеещия в Берлин български композитор и саксофонист Владимир Кърпаров.

Концертът ще може да се гледа на живо в сайта и в официалния YouTube канал на радио Бинар от 13 ч по Гринуич на 20 ноември!

Терцет от операта "Норма" в изпълнение на Офелия Христова, Петя Балджиева и Симеон Симеонов оглави класацията за любима ария на слушателите на Радио България за октомври.

Жребият избра тримата, които ще получат подарък - диск с последната продукция на БНР: Александър Кузьомински – Украйна, Стефан Мертенс – Германия и Сануси Данкаба – Нигерия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10