Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старинни мозайки ще прибавят античен чар в Града под тепетата

БНР Новини
Снимка: Wikipedia

Един от най-старите градове в Европа – Пловдив, продължава да разкрива тайните си. Става дума за Голямата базилика на някогашния Филипопол, предшественик на днешния град. Задачата на археолозите през сезона била да проучат северната част на храма, но и централния му кораб. Над мозаечния под учените открили впоследствие възникнал некропол с 36 погребения. В резултат на разкопките, разгърнати в северната част на базиликата, са разкрити около 200 кв. метра от централния кораб на сградата. В тази част на някогашното внушително здание има данни и за други погребения. Те са от средновековната епоха, вероятно от края на Х – до първата половина на XII век. Самата базилика е била строена през втората половина на IV век и е съществувала до края на VI, когато е разрушена вследствие на силно земетресение. Както отбелязва Жени Танкова, ръководител на проучванията, археолозите знаели какво приблизително могат да очакват.

СнимкаНовото, което много ме изненада и зарадва, че от западния фасаден зид излезе наосът – вътрешната част на базиликата. И се разкри доста от оформлението, ситуирано на запад от храма – посочва Жени Танкова. – Това са помещения, които оформят базиликалния комплекс. Попаднахме на мозаечно подово ниво непосредствено срещу този фасаден зид, който е с изключително висока художествена стойност. На него е изобразен в квадратен медальон един паун, който води богомолците към централния вход на наоса на базиликата. А около него има още шест теми с различни птици.

Археолозите продължили проучванията си в близост до този сектор, появил се и сериозен интерес в медиите и научните среди. Инвентарът в проучваните гробове обаче е доста оскъден. Най-значителната находка са три кръста-енколпиониза съхраняване на мощи. И няколко стъклени гривни, както и обици. Сред погребаните има и деца.

СнимкаС какво се отличават мозайките на базиликата като площ и красота?

Да приемем, че цялата площ на храма, която е с дължина изток-запад 56 метра и 60 см и с ширина 39 метра приблизително, имам предвид, че цялата тази площ е била с мозаичен под, и то на две нива. Има първо ниво, след което явно са се наложили някакви ремонтни дейности. Замазано е с хоросанова подложка и е положен втори пласт мозайки. И също така мозаечни подови нива, но само от първия период, явно там те са били по-добре запазени и не се е налагало да бъдат поправяни. Какво да ви кажа, може би става въпрос за един комплекс с около 80 метра дължина, с над 2 400 кв. метра площ, с мозаичен под, което наистина е главозамайващо. Не навсякъде е в идеално запазено състояние, има сектори, в които липсва, други, в които е разрушен, но може би ще бъде над два декара разкритата мозайка.

СнимкаПредвижда ли се изграждане на музеен комплекс? Как ще изглежда той?

Една част от това, което разкриваме към момента, ще бъде закрита, там на място ще бъде експониран по-ранният пласт мозаечно подово ниво. А вторият пласт е вдигнат в голямата си част. Той в момента е в процес на реставрация и консервация, след това ще бъде изложен като пана. А останалата, северна половина на този терен, който е към католическата катедрала, ще бъде пешеходна зона с приятно ефирно оформление, с прозоречни отвори на ходовото ниво, от които ще може все пак да се видят тухлите, археологията. Отделно вече ще има входове – който има желание, да влезе и да разгледа целия този археологически комплекс, който се надяваме, че ще бъде уникален както за страната, така и за гостите, и за съгражданите.

Снимки: БГНЕС и Wikipedia


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30