Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият комплекс „Старинно Карлово” пази бита на възрожденските българи

БНР Новини
Бухаловият хан
Снимка: starinnokarlovo.com

И Карлово, подобно на Пловдив и други градове, има своя старинна част. Тесните калдъръмени улици ни отвеждат до красиви къщи, изградени от камък и дърво в типичния възрожденски стил. Пет от тези емблематични за града паметници на културата бяха реставрирани и обединени в туристически комплекс „Старинно Карлово”.  Възстановяването им е дело на общината в Карлово, която с европейски средства е успяла да превърне пет полуразрушени сгради в истинска туристическа атракция.


През XVIII – XIX в. градът е бил силно развит в стопанско отношение. Кипяла е активна търговска дейност. За това свидетелства мащабната сграда на Бухаловия хан, в който са отсядали пътуващите търговци. Нейният първи собственик е бил Кирко Бухалов и от неговата фамилия е останало названието на хана. Къщата днес е адаптирана като център на занаятчиите и място за демонстрация и възстановка на характерни народни традиции. С какво още Бухаловият хан, Патевата къща и другите части на  възрожденския комплекс привличат туристите, посетили Карлово, разказва Атанаска Зелянова – етнолог и аниматор по професия.


При нас може да се насладите на сръчността на занаятчиите, които имат работилници и представят своя труд. В хана са изложени занаяти като тъкачество, плъстене, дърворезба, дървопластика, бродерия, плетиво. Направата на прочутата калоферска дантела е занаятът, към който има най-голям интерес у посетителите. Всеки може не просто да наблюдава как занаятчийката изработва самото изделие, да разгледа готови изделия, а и да се включи в изработката им. Не са малко и учениците, които ни посещават, за да усвоят различни техники от занаятите. Има голям интерес главно към дърворезбата и тъкачеството. Много високо се цени и калоферската дантела, но тя е по-сложна, затова по-трудно се усвоява от по-малките. Главният стремеж, който следваме, е да запазим всеки занаят, да го предадем на поколенията, за да може той да се предава в бъдеще. Да не бъде загубен, забравен и заменен изцяло от фабричното производство. Занаятите са важни, защото те са връзката с предците ни.


Всеки от занаятчиите в Карлово с готовност предава занаята на по-младите. Най-много посетители идват в дните около празниците, защото мястото е подходящо за изработване на подаръчни предмети, такива, каквито децата обичат да подаряват на своите родители. Важна част от бита, който се пресъздава в комплекс „Старинно Карлово“ са и цветята и билките. Общото между всички реставрирани къщи е, че в техните дворове се отглеждат различни билки, а на первазите на прозорците цъфти типичното за българския дом мушкато. И още от Атанаска Зелянова:

Патевата къща
Къщата на билките и етеричните масла се нарича Самодивска къща, това е Патевата къща, тя е сред магнетичните обекти на комплекса. В нея „господар“ е карловската маслодайна роза. Там на едно място посетителят се запознава и с билките в нашия край, и с техните лечебни свойства. Аниматорът в къщата разказва на гостите за традициите на розопроизводството и козметиката с етерични масла.


Част от билките, които се представят в Самодивската къща, могат да се видят засадени в дворовете на всичките ни къщи. Сред тях са салвия, лавандула, розмарин, здравец. В къщата се помещава мини дестилерия, по образец на старите розоварни в града. Там посетителите могат да видят самата технология за извличане на растителното масло, като според сезона се използват цветовете на роза, лавандула, здравец. Това е една от причините да отглеждаме на място най-различни ароматни билки. Туристите имат възможност да опитат чай от роза и от лавандула, чиито аромати са неизменна част от духа и уюта на карловската къща.


Билковите ракии, които могат да бъдат дегустирани, допълват това преживяване. Имаме ракия с жълт кантарион, риган, но акцентът е върху т. нар. гюлова ракия – направена от маслодайна роза. Освен тях, от нашия край ще ви предложим и много видове козметика, направена на основата на маслодайната роза.


Друга атракция в Бухаловия хан е кафето, приготвено по стара технология, т. нар. кафе на пясък. То се вари в медно джезве, което, поставено в горещ пясък, се загрява от всички страни. Така готовата напитка има много приятен вкус. По традиция в Карлово към кафето ще ви предложат и типичното бяло сладко или конфитюр от ароматни рози, а също и от смокини.

Снимки: Гергана Манчева и starinnokarlovo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50