Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неяснота около големите държавни сделки след оставката на кабинета

Снимка: БГНЕС

След оставката на кабинета „Борисов” правителството ще работи до съставянето на ново такова, най-вероятно служебно. Възниква неяснота относно съдбата на държавни сделки за милиарди заради въпроса, дали кабинет в оставка ще има време да се занимава със започналите процедури по тези сделки. Неяснотата е не само заради липсата на време, а и заради вижданията респ. възраженията или лобистките тежнения на някои от останалите политически сили по въпроса.

Отдаването на концесия на летище София например беше обявена като най-голямата сделка в началото годината и от нея се предвиждаше в бюджета да влязат 280 млн. евро. Парите щяха да са спасителна инжекция за затъналите в дългове държавни железници. Вече е ясно, че до края на годината сделка няма да има, след като транспортното министерство удължи на два пъти срока за подаване на оферти и новият е 14 декември. БСП вече се обяви срещу концесията на летището и ще направи всичко възможно тя да не се случи. Синдикатите също са против, както и най-големият нискобюджетен авиопревозвач в Европа „Райънеър”, който неотдавна стъпи в България.

Закупуването на нова военна техника също е под голям въпрос. Сегашният екип на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев подготви два от най-скъпите проекти за модернизацията на армията – придобиването на нов тип изтребител за общо около 770 милиона евро и покупката на два нови патрулни кораби за други 420 млн. евро. Финансовото министерство одобри разходите и ги заложи в бюджетната рамка още за тази година. За това обаче е нужно и одобрението на парламента, а той си отива. Срещу закупуването на нови кораби резерви имат дори депутати от ГЕРБ, а от Патриотичния фронт заподозряха, че бъдещата обществена поръчка вече е предрешена. В същото време чака ред и проектът за придобиването на бронирани машини за Сухопътните войски за около 500 млн. евро.

Милиардната програма за "безплатно" саниране на жилища, е друга голяма въпросителна. Към момента за саниране са подадени над 4000 заявления в цялата страна, а одобрени за финансиране са 2918 блока за около 500 млн. евро. Не е ясно, дали и колко точно пари кабинетът в оставка ще преведе до края на годината на Българската банка за развитие за покриване на направените разходи. Банката чака транш от около 500 млн. евро. Много е важно дали ГЕРБ коректно ще изпълни ангажимента си, за да не завещае дългове по това перо.

Въвеждането на платено преминаване по пътищата отново е на кантар. От пролетта на 2016 г. правителството на Борисов се опитва да избере изпълнител, но поръчката за 100 млн. евро на три пъти бе блокирана от жалби на фирми и едва ли ще приключи до края на годината. БСП не са против въвеждането на платеното преминаване, но се обявиха против начина, по който това се прави и настояваха тол системата да бъде обсъдена в парламента, което не стана.

Разпределянето на около 1,5 млрд. евро. за пътни и жп магистрали, финансирани от еврофондовете, също не търпят отлагане. Това се отнася и за различни проекти по места във водния сектор за 300 млн. евро и пр. и пр.

Така инвестиционните проекти и сделки за милиарди станаха заложник на властовия вакуум, който възникна след оставката на кабинета и неяснотата на политическото развитие до предсрочните избори догодина. Реализацията им зависи от това, доколко прагматично ще се разбират помежду си политическите субекти в това безвремие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00