Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християнското семейство - съюз за съхранение на християнския род

Днес празнуваме Въведение Богородично

СнимкаС настъпването на зимата и в очакване на Рождество, Православната църква почита празника, посветен на Пресветата майка – Въведение Богородично. Той започва да се чества през 715 година. За да научим повече за него и неговото послание, посетихме Софийската духовна семинария, където разговаряхме с отец Божидар Маринов.

Въведение Богородично е празник, който е свързан с онази история от живота на Богородица, когато тригодишна е предадена на Бога в храма. Майка й и баща й- светите праотци Йоаким и Анна, дълго време не са имали деца. В своята молитва са измолили Бог да изпрати дете, като са обещали, че то ще бъде върнато на Бога. Така на 3 години детето е изпратено от своите родители в Йерусалимския храм и предадено на свещениците, за да бъде обучавано.

Снимка: личен архивИсторията разказва как малката Богородица изтичва, преминава през целия храм до мястото, където имат право да влизат само свещениците и накрая се изкачва по петнайсетте стъпала, които са отделяли свещеното място от най-святата част, която се нарича Светая светих. Там се е намирал кивотът с 10-те Божи заповеди и право да влиза имал само първосвещеникът. Когато Богородица влиза, никой не посмял да я спре. В сърцето на всеки един е трепнало, защото тогава хората са очаквали с най-голяма надежда раждането на Спасителя. Те са знаели едно старо поверие, че ще се роди жена, която ще преживее един много почтен и безгрешен живот и ще стане достойна да роди Спасителя. Именно това въвеждане на Богородица в храма чества Църквата, защото това е едно очакване на цялото човечество за раждането на новия Спасител.

Този ден Църквата е отредила и за почит към християнското семейство.За разлика от други вероизповедания, в Православието бракът не е просто договор, който включва задълженията и отговорностите на двете страни. Той се счита за нещо като малка семейна църква, подчинена на Христовата. Днес за празника семействата се събират заедно, пътувайки от различни краища на света. Църквата ни учи, че християнското семейство е съюз за съхранение на  християнския род, а стремежът към любов и благоденствие са основен негов смисъл. Според статистиката обаче, у нас се сключват все по-малко бракове – 3 на 1000 души, а разводите са два пъти повече. Това тревожи и светите отци, които призовават за грижа към децата и тяхното възпитание в християнски ценности.

През последните години почти няма семейство, което да е цялото събрано. Християнското семейство е това, в което мъжът и жената, които са благословени в тайнството венчание, които са благословени да имат и своя рожба, това е християнското семейство, което оттук нататък трябва да посвети живота си на самоусъвършенстване в онова благочестие, което се изисква от всеки християнин. Когато майката и бащата заедно с детето ходят всяка неделя на църква и се учат заедно и претворяват службата в собствения си живот, тогава ние виждаме една истинска хармония в живота на хората. За жалост обаче много хора се откъсват от църквата, после и от семейството си. Затова ние се обръщаме към всички и апелираме децата да бъдат приучени чрез вероучение и от семействата да ходят на служба, за да имат ценности, на които да стъпят и да изградят пълноценен живот.

Историята как двама родители завеждат своята малка дъщеря в храма и тя искрено приема ценностите и традициите на своя род, за да ги продължи и умножи, трябва да  напомня на родителите да възпитават децата си в християнските добродетели. Стъпка в тази посока е и желанието на Светия синод и Църквата вероучението да бъде задължително:

В България се говори за предмет религия, който е далеч от това, което ние разбираме под православно вероучение. Предметът религия е запознаване на учениците с всички основни религии по света - християнство, ислям, будизъм и т. н. Смятам, че ние, като православна държава, трябва да обърнем повече внимание на православното изповедание на Христос

Още от категорията

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19