Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт група „Атлас” ще представи новия си албум „Родени в ХХ век”

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Родени в ХХ век” е името на новия албум на група Атлас, който е плод на едногодишен труд. Миналата година, групата чества три десетилетия от своето създаване и сценичен живот. Създадена през 1985-а, група „Атлас“ взима сериозно участие в „ню уейв вълната“, надигаща се с групите „Тангра“, „Клас“, „Нова генерация“, „Ревю“ и други. През годините в „Атлас“ са свирили много музиканти. Един от най-големите хитове на групата е песента „Кукла“ от едноименния им албум, излязъл през 1992 г. Публиката помни и песните „Капка от любов“ и "Играта върши", които се пеят и до днес.

Петър Писарски е лидер на група „Атлас“ от самото й създаване. Той е музикант с изявено социално отношение не само в песните си, чийто текстописец и композитор е, в сътрудничество и с другите изпълнители в бандата. Пепи е ядрото и пазителят на високите творчески идеи и морал, които групата е запазила през всички тези години, такива, каквито са били в началото.

Ето какво разказва мечтателят Писарски за концерта, на който ще бъде представен албума на групата, напомнящ ни за черните винилови плочи.

Този албум е едно спазено обещание. Поводът е тридесетгодишнината на Атлас, която чествахме миналата година и обещахме да създадем албум с нови песни. Той вече е факт и ще го представим на 25 ноември в София лайв клуб, с един голям концерт. Албумът се казва „Родени в двадесети век“ и песента е много специална за нас, защото ние не само че наистина сме родени в ХХ век и сме се докоснали до някои неща, които леко започват да изчезват, задушени от технологиите, но ние сме и съвременници на един век пълен с изненади и много романтика. В песента участват и нашите колеги от групите „Спринт“ и „Хоризонт“. Тази песен е обща. Колегите също ще са на концерта и ще я изсвирим на живо. От година и половина имаме щастието да сме се намерили и да работим заедно с Георги Арсов, който е певецът ни. Иван Несторов е на баса, Асен Драгнев – на клавишни и Драгомир Ганчев – барабани. Бандата ни е от 5 човека, работим непрекъснато, свирим на живо и измисляме песните заедно. Това е нещо, което ми липсваше в годините. На концерта няма да изсвирим всички песни от албума, защото публиката не обича да слуша само нови песни. Новите ще бъдат съчетани със старите ни хитове. Ще направим един пълнокръвен концерт.

За клипа на песента „Евридика“ и емоцията, скрита в песните, добавя Петър Писарски:

Видеоклипът на песента „Евридика“ е готов. Разбира се, става въпрос за притчата за Орфей и Евридика. Благодарности изказвам на екипа – режисьора Валери Крисенко и продуцента Христо Христов. Текстът на тази песен е единственият, ненаписан от членовете на групата. Валерия Димитрова е Евридика във видеото. Много нежен и различен клип. Вокалистът ни Георги Арсов е на 22 години. Роден е девет години след създаване на групата. Това е страхотно, защото той дава силна енергия, а пее песните, все едно, че са писани за него през тези 31 години. Той е професионален актьор и успява да изиграе текста, да го преживее и да го предаде на хората с душата си, а това е висш пилотаж във вокалното изкуство. От това страдат особено певците ни, които могат да са много добре подготвени вокално, но когато светне червената лампичка в студиото е много трудно да се преодолее този стрес. Те предимно се стремят да не грешат, да интонират правилно и тогава изчезва емоцията. А това е най-важното. Искам да виждам много усмивки по лицата на българите в бъдеще.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15