Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливница – 131 години след Сръбско-българската война

БНР Новини
Снимка: Божидар Янев

Този уикенд град Сливница се превърна в бойно поле. Под кръстосан огън в битка влязоха български и сръбски войски. Причината за всичко това бе честването на 131 години от Сръбско-българската война. Жители и гости на града станаха свидетели на епична възстановка на военните събития, оставили траен отпечатък в българската история. Ето какво ни разказа един от участниците във възстановката – полк. инж. Станчо Джумалиев, председател на Национално дружество „Традиция“, за събитията тогава.

Това е била битката на българските войски с тези на Сърбия, които вероломно нападат земите ни на 7 ноември 1885г. Тогава сръбският крал Милан е считал, че бързо ще може да стигне до София и да превземе столицата на България, но княз Александър I Батенберг, като главнокомандващ на българската армия, дава отпор и заповядва на войските, който са струпани на границата ни с Турция, да се дислоцират. За два дни българските войници изминават над 300 километра до региона западно от София, обхващащ Драгоман, Цариброд и Сливница. Основното сражение е при град Сливница.


Бойните действия се водят на три линии. Срещу трите сръбски армии се противопоставят значително по-малко български войски и така почти до третия ден на битката. Сръбската армия тогава е наброявала 25000 души, докато българите са били 13000.


Въпреки численото превъзходство от страна на Сърбия, българските войски за пореден път доказват саможертвената си готовност да бранят родината си и отблъскват противника, стигайки чак до Пирот. Там сръбският военен аташе се среща с княз Александър I Батенберг и го моли да спре настъплението. Българският княз постъпва мъдро и прекратява военните действия, защото в противен случай е щял да влезе в битка с войските на Австро-Унгария. Това, което му прави чест е, че връща на Сърбия град Пирот и всички превзети земи до българската граница. Но какво точно включва възстановката, в която участие взеха и представители от Сърбия?

Началото на войната и влизането на сръбските войски на българска територия. Настъплението на сърбите и достигането им до Сливница, може да се види в рамките на десет минути. След това се пресъздава пристигането на българските войски от южната ни граница и прегрупирането им. За финал се вижда бързото нападение от българска страна и отблъскването на сръбската армия.


По време на празника в сграда, предоставена от общината, бяха изложени автентични оръжия от личните колекции на участниците във възстановката. Цялото събитие се организира на доброволни начала.


106 човека са въоръжени и облечени в униформи. Едната половина представлява сръбската армия, а другата са български войници начело с мен в лицето на княз Александър
I. Всеки има лична униформа, която е ушита по модел на тези използвани в Опълчението. Оръжията са автентични за периода, като всеки участващ във възстановката по различни начини  си е подсигурил пушка или пистолет от времето на Руско-турската освободителна война. Това са били използваните оръжия тогава, както от нашата армия, така и от тази на сърбите.


Такива прояви съхраняват българската история и дух за бъдещите поколения. Споменът за героите на страната ни никога не трябва да избледнява, защото „… за тебе те умряха…и те за теб достойни, майко, бяха“

Снимки и видео: Божидар Янев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00