Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Кънев: Във всяка авторска песен влагам цялото си сърце. Колко ли сърца имам?

БНР Новини
Снимка: архив

Необичайна е творческата съдба на Стефан Кънев. Красноречиво е откровението на композитора: Бог ми е дал душа на скитник и ме е хвърлил в реката на народната музика – да търся брод, да се измъкна или да плувам срещу течението и́, за да стигна до чистия и́ вечен извор.

Семейната среда, в която живее бъдещият музикант, не предполага занимания по фолклор. Той е роден в София, родителите му са интелектуалци, в дома им рядко звучи народна музика. След Немската гимназия Стефан Кънев завършва Националната музикална академия, където учи композиция при професорите Парашкев Хаджиев, Марин Големинов, Веселин Стоянов. Първоначално работи като главен редактор в библиотека „В помощ на народните хорове и ансамбли” при Централен дом на народното творчество, след което е дългогодишен сътрудник на БНР. Творчеството му е огромен принос в звукозаписния фонд с народна музика, надхвърлящ повече от 6000 аранжимента за солисти – певци и инструменталисти, хорови, оркестрови творби, музика за танцови постановки и др. Тръгнал от класиката, Стефан Кънев съдбовно се посвещава на музикалния фолклор, за да стигне до признанието: Няма нищо по-прекрасно от народната песен и мелодия. Струва ми се, че пишех такава музика преди да познавам нотите. Националната самобитност на българския фолклор се крие в неговата мелодичност и драматизъм. В невероятното му за толкова малка страна разнообразие. Творчеството на Стефан Кънев, лишено от поза и себеизтъкване, грабва със своята искреност в търсене на верния тон и съзвучия в претворяване на фолклорния оригинал. За Стефан, както за Бела Барток, една народна песен не стоеше по-долу от соната на Моцарт или фуга на Бах. Затова се отнасяше толкова отговорно при обработването на народната музика – оценка на етномузиколога Любен Ботушаров.

През 2015 г. се навършиха 85 години от рождението на Стефан Кънев. По този повод Калинка Згурова – известна странджанска певица и негова съпруга, съдейства за издаването на албум под наслов „Месечинко льо”, събрал творби и аранжименти на композитора. Тя участва и в организацията на предстоящия празничен концерт в негова памет:

Състави от цяла България, които изпълняват неговите прекрасни песни, както и ние, певиците от „Мистерията на българските гласове“, ще си дадем среща в театър „Сълза и смях“ в София. Концертът е съботно матине, започва в 11 часа. Ще дойдат състави от Велико Търново, Бургас, Търговище, Елин Пелин, Златица, Чавдар. Домакин е читалище „Славянска беседа“, където преди 20 години беше учреден хор „Стефан Кънев“, с диригент големият фолклорист Михаил Букурещлиев. Има улица на името на маестро Стефан Кънев, има музикална школа, наречена „Кънев – Згурова“. Издадохме и компактдиск с подбрани инструментални, хорови и солови творби. В този диск включихме наши емблематични инструменталисти - Никола Ганчев, Костадин Варимезов, Михаил Маринов, на които той е написал „музикалните визитки“. Както и певиците: Соня Кънчева, Валя Балканска, Павлина Горчева. Аз съм щастлива, че има колеги, които интерпретират неговото творчество и смятам, че това е пътят , за да живее Стефан Кънев чрез творчеството си с нас. Искам да поканя на 26 ноември, събота, всички почитатели на музиката на Стефан Кънев. Входът е свободен. Аз съм благодарна, че Господ ме дори със срещата със Стефан Кънев, със сина ни, който също се казва Стефан Кънев. Ние ще продължим да милеем за творчеството на големия композитор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15