Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз фестивалът в Русе – стилово многообразие и прекрасна публика

Повече от четири десетилетия Джаз фестивалът в Русе представя най-доброто от българската сцена. През годините в програмата са присъствали и изпълнители от други страни, без това да е било акцент в концепцията на организаторите. Четиридесет и първото издание, завършило преди дни, със сигурност ще запомним с най-силното чуждестранно присъствие в историята на събитието.

Сред най-младите участници бяха певците от чешкия а капелен секстет Skety – име, което си струва да запомним заради професионализма и прекрасната енергия, с която зареждат талантливите музиканти. Ето и впечатленията на Марта, една от певиците.

Секстет Skety от Чехия
Имате чудесен фестивал и страхотна публика, най-добрата, която сме имали някога. Хората в Русе обичат джаза, разбират музиката, оцениха чувството ни за хумор. Мога да кажа, че обичам този град и по друга причина – тук е роден Елиас Канети. Радвам се, че мога да посетя родната му къща.




Много съм радостен, че за това издание успяхме да поканим чуждестранни участници
– споделя саксофонистът Борис Петров-Парчето, артистичен директор на форума.Това не е най-старият български джаз фестивал, но е единственият, който се провежда без прекъсване толкова дълъг период от време. Заслугата е на община Русе, която винаги го е подкрепяла. Правя подбора на програмата така, че да има стилово разнообразие. В постоянна връзка съм с български и чуждестранни изпълнители, следя техните концертни изяви, новите записи. Фестивалът е основан през 1975 г. от моя баща Петър Петров - Парчето като Национална джаз среща, но в края на 80-те гостуваха музиканти от Полша, Унгария и др. След промените през 1989 г. баща ми предпочиташе да кани български джазмени, за да поддържа духа им. Продължавайки неговото дело, реших, че е време форумът да стане международен.



Борис Петров откри фестивала, заедно с Волфганг Шмид баскитара и Томас Лангер – китара от Германия.

Борис Петров-Парчето
За първи път свирим заедно – разказва Борис. Идеята беше на г-н Даниел Джумалийски, който се занимава с рекламата на фестивала. Преди  години той организира у нас на концерти на Били Кобъм и Волфганг Шмид. Нарекохме проекта S-P-L-D – по първите букви на нашите фамилни имена. На барабаните беше Николай Данев. Волфган Шмид е член на Джаз асоциацията в Мюнхен. Записвал е албуми с Били Кобъм и други световноизвестни музиканти. Бързо намерихме общ език, а публиката прие много добре проекта.

Мирослава Кацарова
На сцената в Русе певицата Мирослава Кацарова представи програмата Desafinado Live, заедно с Христо Йоцов – барабани, Мирослав Турийски – пиано, Веселин Веселинов-Еко – контрабас. А Владимир Кърпаров гостува с музика от своя нов албум, изпълнена от българския вариант на Владимир Кърпаров квартет – Стоян Янкулов-Стунджи на барабани, Васил Спасов – пиано, Радослав Славчев – бас, със специалното участие на Недялко Недялков – кавал.




„Йоцов кларинетен сектет”
Класически цвят в програмата на джаз фестивала внесе „Йоцов кларинетен сектет”. Нашата музика е „между няколко бряга” – думи на Борислав Йоцов, основател на секстета. – Джазът присъства много осезателно, но има елементи от различни стилове. Несъмнено това, че заедно с нас е джаз пианистът Теодор Петков, доста наклонява везните. Радвам се и съм благодарен, че формацията получи покана за този фестивал, а публиката в залата ни аплодира наистина много сърдечно.



Винаги свиря в Русе с огромна радост – каза пианистът Марио Станчев, който от години живее във Франция. – Още като съвсем млад съм гостувал тук, бях приятел с основателя на фестивала. Обичам хората в този прекрасен град, това е най-топлата публика, която човек може да срещне по света.

Марио Станчев и Лионел Мартен
В крайдунавския град Марио Станчев представи своя нов проект Jazz Before Jazz, записан във Франция заедно със саксофониста Лионел Мартен.

Имал съм немалко концерти в България, но познавам страната и от разказите на Марио – споделя Лионел. – За първи път свирих в Стара Загора и това е един от подаръците, които животът ми поднесе – там срещнах американския саксофонист Джордж Гарзон, който също участваше във фестивала. Бях решил да се отказвам от музиката, но той ме убеди да не го правя. Заедно с него и Марио направихме проект, който представихме на поредица от концерти. Фестивалът в Русе има чудесна програма, чух интересна музика, срещнах се с прекрасни изпълнители. Ние с Марио решихме да свирим без микрофони и това скъси дистанцията между нас и публиката. Преживяването беше незабравимо.

Снимки: Ruse Jazz Fest





Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15