Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде сега с проекта за мажоритарна избирателна система?

Снимка: БГНЕС

На референдума от 6 ноември т.г. два милиона и половина българи гласуваха за въвеждане на мажоритарна избирателна система. След толкова категоричен вот за промяна, най-големите партии в страната – ГЕРБ и БСП, решиха въпреки някои свои резерви ще зачетат народната воля. Омбудсманът Мая Манолова внесе в парламента проект за мажоритарна система, но по-късно поясни, че автор на проекта не е тя, а гласувалите на референдума за мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Лично Манолова била за смесена избирателна система, при която 120 депутати да се избират с мажоритарен вот, а 120 с пропорционален. Предпочитанието на Манолова е от времето, когато още беше депутат на БСП. Такова е предпочитанито и на БСП днес, макар да се обявява за зачитане на волята на електората. На консултациите си с президента през седмицата ГЕРБ изтъкна още един важен аспект на проблема, като настоя новите правила, съобразени с референдума, да се приложат още за предстоящите предсрочни избори. Но тъй като мажоритарната система би благоприятствала големите партии ГЕРБ и БСП, а би намалила шансовете на по-малките, по един или друг начин в хода на консултациите с президента по-малките формации изявиха резерви към мажоритарния вот. Смесена избирателна система предпочита и новоизбраният президент Румен Радев, който пред БНРзаяви, че мажоритарната крие редица рискове, а по начина, по който в момента се предлага, може да взриви политическия модел в страната и да изкриви в значителна степен вота на избирателите. Стигне ли се до предсрочни парламентарни избори, което най-вероятно ще стане, Радев ще проведе допълнителни консултации по темата с лидерите на парламентарни партии, експерти по изборно законодателство и инициаторите на референдума. Междувременно експерти предупреждават, че ако бъде въведен мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство, при новото райониране на България съгласно депозирания от омбудсмана проект, за избор на един депутат ще са достатъчни едва около 7000 гласа. Толкова гласове би могъл да си позволи купи не само някой олигарх, а и всеки по-едърбизнесмен. Купуването на гласове беше факт и досега, но при мажоритарен вот би станало по-лесно. По данни на асоциацията "Прозрачност без граници" на парламентарните избори през 2014 г. купеният вот е надхвърлил 8 на сто, а контролираният – 16%. Но рисковете от мажоритарния вот не се изчерпват с това, защото опасности предполага и бързината, с която нова избирателна система би се въвела още за близките предсрочни избори. Очаква се те да бъдат проведени някъде в края на март или началото на април, а времето до тогава е критично малко. Въпросът каква точно да е новата избирателна система и кога да бъде въведена остава открит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00